Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πρόστιμο 50 ευρώ/ημέρα σε ασφαλιστικές για παράβαση του Εθνικού Κλιματικού Νόμου

Πρόστιμο 50 ευρώ/ημέρα σε ασφαλιστικές για παράβαση του Εθνικού Κλιματικού Νόμου
Οι ασφαλιστικές καλούνται να συμμορφωθούν με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο 4936/2022
Ακριβά θα πληρώνουν τα πρότυπα της κλιματικής αλλαγή οι ασφαλιστικές που δεν συμμορφωθούν από τη 31η Οκτωβρίου 2023 με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο 4936/2022.
Η νομοθεσία επιβάλλει πρόστιμο 50 ευρώ την ημέρα ή πρόστιμο μέχρι 0,01% του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης της εταιρίας.

Τι αναφέρει το Αρθρο 20

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 20 «Μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από επιχειρήσεις» του Εθνικού Κλιματικού Νόμου 4936/2022, οι ασφαλιστικές εταιρίες περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που υποχρεούνται να υποβάλουν έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 σε δημόσια προσβάσιμη ηλεκτρονική βάση δεδομένων που υλοποιεί και λειτουργεί ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το έτος αναφοράς 2022.
Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται εθελοντικοί στόχοι και δράσεις μείωσης ή αντιστάθμισης των εκπομπών.
Οι εκπομπές υπολογίζονται σύμφωνα με το πρότυπο «2006 IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories», το οποίο περιλαμβάνει τις άμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τις έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ενέργειας, όπως ορίζονται στο πρότυπο «GHG Protocol – WORLD RESOURCES INSTITUTE» ή εναλλακτικά, σύμφωνα με το πρότυπο «ISO 14064 – 1:2018», κατηγορίας 1 και 2.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής της έκθεσης (παρ. 6), επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης, πρόστιμο το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,01% του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης της εταιρίας
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα θέσπισης στόχων μείωσης των εκπομπών ανά κλάδο δραστηριότητας σε αντιστοιχία με τους εθνικούς στόχους έως την 1η Ιανουαρίου 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης