Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η μισή αλήθεια των Ασφαλιστικών που αλλοιώνει την πραγματικότητα στον κλάδο

Η μισή αλήθεια των Ασφαλιστικών που αλλοιώνει την πραγματικότητα στον κλάδο
Σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές περιφέρειες το κόστος κεφαλαίων των ασφαλιστικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα
Σχετικά Άρθρα
Εντονότατα προβλήματα, υποστηρίζουν πως αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις με τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων,  καταφέρνοντας να περάσουν μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Αποφεύγουν, ωστόσο να αναφέρονται στα οφέλη που έχουν αποκομίσει, από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Διορθώθηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στην κερδοφορία τους, αυξήθηκαν οι αποδόσεις επί των επενδύσεων. Και ναι μεν αυξήθηκε το κόστος κεφαλαίου, αλλά μειώθηκε ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα που αποτελεί τροχοπέδη για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
 Σχεδόν το 95% των κεντρικών τραπεζών αυξάνει τα επιτόκια από το 2021, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Οι ρυθμίσεις αυτές από την μία αυξάνουν τις αποδόσεις των επενδεδυμένων περιουσιακών στοιχείων, από την άλλη αυξάνουν το κόστος των ίδιων κεφαλαίων, του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων, το οποίο σήμερα έφτασε να έχει καταρρίψει τα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας, ωστόσο το ζύγι είναι υπέρ των ασφαλιστών.
Τα οφέλη από τις αυξήσεις των επιτοκίων για τις ασφαλιστικές υπερκαλύπτουν τις ζημιές σύμφωνα με την Swiss RE
Σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές περιφέρειες το κόστος κεφαλαίων των ασφαλιστικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ωστόσο  δεδομένου ότι το μέσο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών κατά ζημιών είναι σε γενικές γραμμές  2,5 φορές το καθαρό ασφάλιστρο, μια επιπλέον απόδοση της τάξης των  100 μονάδων βάσης (bps) ισοδυναμεί περίπου με βελτίωση κατά 250 μονάδες βάσης στο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα. Ακόμη και με μια πιθανή επιδείνωση του δείκτη κόστους ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα, τα υψηλά επιτόκια βελτιώνουν την κερδοφορία των νέων σε σχέση με το κόστος κεφαλαίου, δίνοντας ώθηση ανάπτυξης των το 2023.

Τα προβλήματα των ασφαλιστικών πριν το 2021

Αντίθετα, στα χρόνια χαμηλών επιτοκίων, τότε που σε αντίθεση με σήμερα οι (αντ)ασφαλιστικές παρακαλούσαν για αυξήσεις, οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων των ασφαλιστικών κατά ζημιών δεν κάλυπταν το κόστος ιδίων κεφαλαίων τους,, ούτε στην εποχή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση (2010-19) ούτε στην περίοδο της πανδημίας (2020-22).
Τα υψηλότερα επιτόκια, κάτι που σήμερα δεν θέλουν να δεχτούν σε γενικές γραμμές οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις  μεταμορφώνουν τα οικονομικά της ασφάλισης και θέτουν τις ασφαλιστικές από οικονομική άποψη σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Swiss Re.

Κέρδη αντί για ζημιές

Βάσει των λεχθέντων, το 2023 θα είναι έτος κερδοφορίας για τις περισσότερες ασφαλιστικές κατά ζημιών οι οποίες μεταξύ άλλων θα γράψουν σημαντικές αυξήσεις στις αποδόσεις επί των επενδύσεων, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη τις νέες επιχειρήσεις των ασφαλιστικών.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης