Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Oκτώ αλλαγές και εφάπαξ μέχρι 100.000 ευρώ έρχονται στα Ταμεία Επαγγελματική Ασφάλισης

Oκτώ αλλαγές και εφάπαξ μέχρι 100.000 ευρώ έρχονται στα Ταμεία Επαγγελματική Ασφάλισης
Το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το Φθινόπωρο είναι σχεδόν έτοιμο στα χέρια του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου
Σχετικά Άρθρα
Σύνταξη ή εφάπαξ στα 10 χρόνια ασφάλισης, αλλαγή στην εποπτεία των επαγγελματικών ταμείων, δυνατότητα ίδρυσης Ταμείων σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 100 εργαζόμενους, έκπτωση στη φορολογία εισοδήματος για τις εισφορές και δυνατότητα ίδρυσης Εργοδοτικών Ταμείων Ασφάλισης, θα δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το Φθινόπωρο είναι σχεδόν έτοιμο στα χέρια του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου και θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του 2ου πυλώνα ασφάλισης για πρόσθετη δεύτερη επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ σύνταξη με ελάχιστη προϋπόθεση ασφάλισης τα 10 έτη. Ταυτόχρονα αλλάζει η εποπτεία και από το υπουργείο Εργασίας και την εποπτική-αναλογιστική αρχή, πηγαίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος, και ταυτόχρονα σε ένα πιο «ευέλικτο» μοντέλο διαχείρισης. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:
• Την ίδρυση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης με ελάχιστο αριθμό 100 ασφαλισμένων και την προαιρετική ένταξη των εργαζομένων σ’ αυτό.
• Το ελάχιστο ποσοστό εισφορών ανέρχεται στο 1%-7% επί του εισοδήματος, και θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. Οι ασφαλισμένοι θα ξεκινήσουν με χαμηλό ασφάλιστρο και στην πορεία με καλύτερες αποδοχές να ανεβάζουν το ασφάλιστρο. Οι εισφορές δεν θα είναι υποχρεωτικές για τους εργοδότες αλλά προαιρετικές. Ως κίνητρο για να μπουν και οι εργοδότες στα επαγγελματικά ταμεία προβλέπεται να ισχύσει και για αυτές τις εισφορές έκπτωση φόρου, όπως ισχύει για τις υποχρεωτικές εισφορές σε κύρια και επικουρική ασφάλιση.
• Πολυεργοδοτικά Επαγγελματικά Ταμεία: Πρόκειται για ταμεία τα οποία θα συστήνονται από τους εργοδότες ανά επαγγελματικό κλάδο με όμοιους ή διαφορετικούς κλάδους στα οποία θα ασφαλίζονται μισθωτοί μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες.
• Θα προβλεέπεται μηνιαία πληρωμή της σύνταξης ή εφάπαξ εξόφληση με φορολόγηση 10%. Σήμερα η φορολόγηση είναι μηδενική και όσα Ταμεία έχουν στα καταστατικά τους την καταβολή εφάπαξ παροχών αυτές δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με την ιδιωτική ασφάλιση, όπου οι συνταξιοδοτικές παροχές φορολογούνται.
• Η σύνταξη θα αποτελείται από τις υπεραξίες της επένδυσης των εισφορών και θα μπορεί είτε εφάπαξ με φόρο μέχρι 100.000 ευρώ είτε ως μέρος σύνταξης μέχρι 350 ευρώ το μήνα για 35 χρόνια ασφάλισης.
• Εναλλαγή Ταμείων: Θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς εισφορών σε άλλο επαγγελματικό ταμείο, για περιπτώσεις ασφαλισμένων που αλλάζουν ειδικότητα ή δραστηριότητα, έτσι ώστε να μη αποκόπτεται η συνοχή στην ασφάλιση του 2ου πυλώνα.
• Η διάρκεια της ασφάλισης θα είναι χωρίς περιορισμούς, που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα μπορεί να ασφαλιστεί για όσο θέλει με όριο τα 10 έτη. Ωστόσο, ενδέχεται να μπει ηλικιακός περιορισμός ή και συνδυασμός ηλικίας και μίνιμουμ ασφάλισης. Αν τεθεί μόνο ηλικιακός περιορισμός, τότε είναι πιθανό να μείνουν εκτός οι ηλικίες ασφαλισμένων μετά το 62ο έτος, που θεμελιώνεται δικαίωμα για σύνταξη (πλήρους με 40ετία σε όλα τα Ταμεία ή μειωμένης μόνο για τα Ταμεία μισθωτών).
• Έκδοση συνταξιοδοτικών παροχών: Οι εισφορές και αποδόσεις θα αθροίζονται και θα προκύπτει το τελικό ποσό που ο ασφαλισμένος μπορεί να το λάβει εφάπαξ ή να το παίρνει κάθε μήνα εφ΄όρου ζωής. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με μισθό 1.550 ευρώ που καταβάλλει εισφορές για 20 χρόνια σε επαγγελματικό ταμείο μπορεί να πάρει κατ’ εκτίμηση ένα εφάπαξ ποσό 50.000 ευρώ ή να λαμβάνει με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης 211 ευρώ. Με 25ετία, θα έχει 67.500 ευρώ ή μηνιαία σύνταξη 282 ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης