Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Απεργιακός κλοιός στην Αθήνα - Τι λένε τα συνδικάτα για το Εργασιακό νομοσχέδιο και τι υποστηρίζει ο Υπουργός;

Απεργιακός κλοιός στην Αθήνα - Τι λένε τα συνδικάτα για το Εργασιακό νομοσχέδιο και τι υποστηρίζει ο Υπουργός;
Tα λεωφορεία θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ
Σε απεργιακό κλοιό από το πρωί η Αθήνα, με δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης από εργαζόμενους που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.
Ασφυκτική θα είναι η κατάσταση στο κέντρο από το πρωί, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες δεν θα υπάρχουν συγκοινωνίες, ενώ οι δύο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10:30 πμ, ενώ την ΑΔΕΔΥ και στην Πλατεία Συντάγματος από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ στις11 π.μ, αναμένεται να δημιουργήσουν κυκλοφοριακό έμφραγμα.
Ειδικότερα, στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ.
Ως εκ τούτου τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Οι στάσεις εργασίας είναι προγραμματισμένες από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου αλλά και οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Έτσι, η γραμμή 2 και 3 του μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τη μιάμιση το μεσημέρι.
Παράνομη και καταχρηστική και η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στη ναυσιπλοΐα από τη συμμετοχή της ΠΕΝΕΝ (ναύτες) στην απεργιακή κινητοποίηση.
Η απεργία αναμένεται να δημιουργήσει δυσλειτουργίες σε ορισμένους τομείς του Δημοσίου, λόγω της συμμετοχής της ΑΔΕΔΥ, καθώς συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ και πολλές ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, καθώς και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και η ΠΟΕΔΗΝ (Δημόσια Νοσοκομεία). Δηλαδή τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση.

Τι λένε τα συνδικάτα

Τα συνδικάτα ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς θεωρούν ότι σημείο αιχμής είναι η 6ημερη εργασία για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με πενθήμερη εργασία, με προσαύξηση κατά 40% του ημερομισθίου. Επίσης θεωρούν οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 13ωρα μέχρι 18 ώρες την ημέρα σε 2ο εργοδότη.
Ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, διευκρίνισε στη Βουλή ότι στις επιχειρήσεις με εξαήμερη εργασία δεν επηρεάζονται, όπως επίσης δεν συγκαταλέγεται και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο.
Παρά μόνο βιομηχανίες με πενθήμερο, που μπορεί να γίνει 6ημερο με την 6η μέρα να αμείβεται με επιπλέον 40% του ημερομισθίου.
Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι το Δημόσιο δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί από τις ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα της οικονομία, ενώ προανήγγειλε βελτιώσεις σε ορισμένες ρυθμίσεις στη βάση των προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στην απεργία συμμετέχουν επίσης με αποφάσεις τους τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης