Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Allianz Trade: Η γερμανική οικονομία η μοναδική αναπτυγμένη που συρρικνώνεται - Τα αίτια και οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης

Allianz Trade: Η γερμανική οικονομία η μοναδική αναπτυγμένη που συρρικνώνεται - Τα αίτια και οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης
H ώθηση της γερμανικής κυβέρνησης δεν επαρκεί για την αναδιάρθρωση μίας οικονομίας
Η οικονομία της Γερμανίας δείχνει να είναι η μοναδική, ανάμεσα στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο που θα συρρικνωθεί το 2023.
Την αναπτυξιακή πορεία της Γερμανίας, σύμφωνα με την ασφαλιστική πιστώσεων Allianz Trade κοντράρει η καθοδική πορεία των εξαγωγών της, κυρίως για κυκλικά προϊόντα, όπως είναι τα αυτοκίνητα, τα εργαλεία για μηχανές και τα χημικά προϊόντα, η ανάπτυξη των υπηρεσιών έναντι των προϊόντων, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και οι διορθώσεις που γίνονται στην οικονομία της Κίνας
Ακόμα, και αν το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αναμένεται να δώσει μια μικρή ώθηση στην ανάπτυξη, η ώθηση αυτή δεν επαρκεί για την αναδιάρθρωση μίας οικονομίας, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Μέτρα αναδιάρθρωσης

Η Γερμανία διατυπώνει στην ανάλυση της η Allianz παλεύει, μεταξύ άλλων με προκλήσεις διαρθρωτικού περιεχομένου συμπεριλαμβανομένων της έλλειψης εργατικού δυναμικού, του υψηλού ενεργειακού κόστους, το αυξημένο κανονιστικό – ρυθμιστικό πλαίσιο, των φορολογικών επιβαρύνσεων, του αργού ρυθμού ψηφιοποίησης και της πολιτικής αβεβαιότητας. Για να αντιμετωπίσει η Γερμανία τα προβλήματα αυτά, η Allianz προτείνει μέτρα που ενισχύουν τη θέση σε κομβικούς τομείς όπως είναι: ο τομέας της καινοτομίας, των επενδύσεων, της εργασίας υψηλής αξίας.
Ενώ, από την πλευρά της η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τις ευνοϊκές συνθήκες, οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν αντίμετρα και να υλοποιήσουν την μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
Μείωση πολυπλοκότητας, επενδύσεις και όχι επιδοτήσεις και ΣΔΙΤ
Για την Allianz, τα κλειδιά για την αναζωογόνηση της γερμανικής οικονομίας είναι η μείωση της κρατικής πολυπλοκότητας –ένα πιο λιτό κράτος, οι επενδύσεις που ευνοούν τις παραγωγικές διαδικασίες, αντί για επιδοτήσεις. Και για να επιτευχθεί ο ανασχηματισμός, οι συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η πρώτη μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης

Η πρώτη μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης έχει μετατραπεί στη μόνη μεγάλη οικονομία που θα συρρικνωθεί το 2023. Όλοι οι κύριοι δείκτες σηματοδοτούν ύφεση. Βάσει των δεικτών αναμένεται πτώση του ΑΕΠ κατά -0,3% το 2023 (ΗΠΑ: +2,2%, Γαλλία: +0,9%, Ευρωζώνη: +0,6%), ωστόσο η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.
Το 2024, η γερμανική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη ανάκαμψη +0,8% (ΗΠΑ: +1,1%, Γαλλία: +0,7%, Ευρωζώνη: +1,0%) του ΑΕΠ .υποστηριζόμενη από όλες τις κύριες συνιστώσες της ζήτησης.

Το χρονοδιάγραμμα της πτώσης

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και η κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία βουλιάζουν τις γερμανικές εξαγωγές. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν συνολικά κατά +3,3% ετησίως στα 797,8 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των εισαγωγών έφτασε στα 699,1 δισ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα προ πανδημίας επίπεδα και με την παγκόσμια και ειδικά την κινεζική ζήτηση να αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το εμπορικό ισοζύγιο είναι απίθανο να ανακάμψει λίαν συντόμως. Συνολικά, οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι πιο επιρρεπείς στις διακυμάνσεις του παγκόσμιου κύκλου παραγωγής λόγω της εξειδίκευσης των εταιρειών στις εξαγωγές υψηλά κυκλικών αγαθών όπως αυτοκίνητα, εργαλεία και χημικά.

Οικονομία βασισμένη στην παραγωγή

Η Γερμανία αντιμετωπίζει σήμερα μονοδιάστατη παγκόσμια ανάπτυξη σε υπηρεσίες.
Οι καταναλωτές δαπανούν το εισόδημα τους σε υπηρεσίες και, όχι σε είδη αγαθών που παράγει η Γερμανία. Αντίθετα, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία ή η Ισπανία είναι περισσότερο προσανατολισμένες στις υπηρεσίες. Στη Γερμανία, το 18,5% της προστιθέμενης αξίας στο ΑΕΠ προέρχεται από τη μεταποίηση (έναντι 9,3% στη Γαλλία ή 10,7% στις ΗΠΑ), ενώ το 62,7% της προστιθέμενης αξίας στο ΑΕΠ προέρχεται από τις υπηρεσίες (έναντι 70,3% στη Γαλλία και 77,6% στις Η.Π.Α).
Οι γερμανικές υπηρεσίες βασίζονται ως επί το πλείστον σε ένα τεράστιο δίκτυο βιομηχανικών υπηρεσιών, αποτελεσματικά logistics και υπηρεσίες μεταπώλησης ειδικά για τον πελάτη που συνδέονται κυρίως με την κατασκευή και δεν ανταποκρίνονται στην τρέχουσα ζήτηση των καταναλωτών.

Μεγάλη έκθεση στην οικονομία των ΗΠΑ και την Κίνα

Επιπλέον, η Γερμανία έχει έκθεση στην αμερικανική μεταποίηση και στην κινεζική επιβράδυνση. Η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ έπεσε σε ύφεση και θα πέσει περισσότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά -11,8% ετησίως το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ταυτόχρονα, το κινεζικό άνοιγμα μετά την πανδημία δεν οδήγησε σε μεγαλύτερη ζήτηση για εισαγωγές. Αντίθετα, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά -7,9% ετησίως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης