Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μεγάλες άνευ προηγουμένου ανατροπές στην ασφάλιση – Πως θα κινηθούν τα ασφάλιστρα

Μεγάλες άνευ προηγουμένου ανατροπές στην ασφάλιση – Πως θα κινηθούν τα ασφάλιστρα
Η ΕΑΕΕ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε στο ΒΝ, έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει τις προτάσεις που θα υποβάλλει στην κυβέρνηση
Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στον τομέα της ασφάλισης στην Ελλάδα.
Η άνευ προηγουμένου στα χρονικά της Ελλάδας ομιλία πρωθυπουργού στην ΔΕΘ γκρεμίζει το κατεστημένο, ιδιότυπο καθεστώς ασφάλισης στην χώρα μας.
Αλλάζει άρδην τις ισορροπίες και δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο ασφάλισης.
Το BN μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις συνομίλησε με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ΕΑΕΕ.
Κύριο χαρακτηριστικό των συνομιλιών το ό,τι η ΕΑΕΕ διαμορφώνει νέες προτάσεις, ξεκινώντας συνομιλίες με την κυβέρνηση υπό τελείως νέα βάση.
Σε τρεις άξονες η υπό διαμόρφωση πρόταση της ΕΑΕΕ προς την κυβέρνηση, στο κέντρο οι Συμπράξεις.
Η ΕΑΕΕ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε στο ΒΝ έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει τις προτάσεις που θα υποβάλλει στην κυβέρνηση, βασισμένες σε τρία κύρια σημεία:

1 Στην ενημέρωση και την πρόληψη των κινδύνων που πηγάζουν από συμβάντα φυσικών καταστροφών και στην λειτουργία του θεσμού της ασφάλισης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πολίτες στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα λαμβάνουν στρεβλή πληροφόρηση σε ό,τι αφορά το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης με την ευθύνη να έχουν αμφότεροι: οι κυβερνήσεις με παροχολογίες και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές, ασφαλιστές κτλ με ελλιπείς πληροφορίες προκειμένου να πουλήσουν και να βγάλουν τις προμήθειες που τους αναλογούν. Και στην μεγάλη εσωστρέφεια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

2 Στην μείωση του τεραστίου χάσματος που υπάρχει στην Ελλάδα, μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών. Τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές τις κατέβαλλε μέχρι σήμερα το κράτος, ωστόσο η αύξηση της σφοδρότητας και της συχνότητας των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές κτλ) αυξάνουν κατακόρυφα τα κόστη των αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό οι ανάγκες υπαγορεύουν τον επιμερισμό των ζημιών με συμβολή φορέων ασφάλισης και την συμμετοχή του κράτους υπό μορφή συμπράξεων. Το νέο σχήμα που θα προκύψει μπορεί να είναι το κράτος με (αντ)ασφαλιστή ενώ θα πρέπει να καθοριστούν τα όρια των ασφαλιζομένων κεφαλαίων και οι συμμετοχές.

3. Στην διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης. Σήμερα το 15% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η Περιφέρεια είναι σχεδόν ανασφάλιστη. Όταν θα μειωθεί το κενό μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών, αυτομάτως θα αυξηθεί και η ασφαλιστική βάση, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος του ασφαλίστρου.

Το ασφάλιστρο Περιουσίας αναπόφευκτα θα ανέβει, όπως έχει γράψει το ΒΝ παρακολουθώντας τις εξελίξεις από την συνάντηση των Αντασφαλιστών την περασμένη εβδομάδα στο Μόντε Κάρλο, μετά από τις αυξημένες ασφαλιστικές αποζημιώσεις, ωστόσο όσο μεγαλώνει η ασφαλιστική βάση, τόσο θα μειώνεται το κόστος του ασφαλίστρου.
Τέλος, άγνωστό παραμένει το τι θα προτείνει η ΕΑΕΕ σε ό,τι αφορά τις πιθανές έξτρα εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ αλλά και τον φόρο 15% επί των ασφαλίστρων.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης