Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το όφελος των 300.000 ευρώ για τον ΕΦΚΑ είναι ασήμαντιο...αλλά τουλάχιστον μειώθηκαν τα εργατικά ατυχήματα

Το όφελος των 300.000 ευρώ για τον ΕΦΚΑ είναι ασήμαντιο...αλλά τουλάχιστον μειώθηκαν τα εργατικά ατυχήματα
Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα μη μισθωτών καταγράφηκαν στο νομό Αττικής
Σχετικά Άρθρα
Μικρό οικονομικό όφελος κατά 300.000 ευρώ εμφανίζει ο ΕΦΚΑ στην τετραετία 2018-22 από τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων των μη μισθωτών κατά, σύμφωνα με την έκθεση του ασφαλιστικού Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία το 2022 χαρακτηρίζονταν, ως εργατικά, κατά μέσο όρο, 2,1 ατυχήματα την ημέρα, τα οποία οδήγησαν σε διακοπή της εργασίας με μέση διάρκεια διακοπής 63,11 ημέρες ανά ατύχημα.
Κατά το έτος 2022 καταγράφηκαν στη σχετική εφαρμογή του ΕΦΚΑ 767 αρχικές αιτήσεις εργατικών ατυχημάτων μη μισθωτών (τ.ΟΑΕΕ).

Το πλήθος αυτών παρουσίαζε, σε σύγκριση με το έτος 2021, κατά 2,79%.
Το 2022 δεν καταγράφηκε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ το 66,88% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων καταγράφηκε στις ηλικίες 40 έως 60 ετών και το 85,27% αυτών αφορούσαν σε άνδρες ασφαλισμένους.
Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα μη μισθωτών (τ. ΟΑΕΕ), περίπου 24%, καταγράφηκαν στο νομό Αττικής, με το μεγαλύτερο πλήθος εργατικών ατυχημάτων να συμβαίνει στον κλάδο των τεχνικών εργασιών και το 98,8% των ατυχημάτων να αφορά σε εργαζόμενους Ελληνικής υπηκοότητας.
Η έκθεση παρατηρεί ότι η συχνότητα καταγραφής εργατικού ατυχήματος είναι πολύ μεγαλύτερη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Στο αποτέλεσμα αυτό όμως, πρέπει να συνεκτιμηθεί το δεδομένο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων μη μισθωτών είναι άνδρες και συγκεκριμένα σε ποσοστό περίπου 61% έναντι 39% των γυναικών. Οι ηλικιακές ομάδες στις οποίες συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα συμπίπτουν και για τα δύο φύλα, δηλαδή τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στις ηλικίες από 50 έως 69 ετών.
Όσον αφορά στις επαγγελματικές κατηγορίες στις οποίες παρατηρούνται τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα, όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, για τους μεν άνδρες είναι οι τεχνικές εργασίες ενώ για τις γυναίκες ο τομέας των υπηρεσιών.

Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα (63%) συμβαίνουν στο χώρο εργασίας και οι περισσότεροι τραυματίες (56,32%) μεταφέρονται στις μονάδες υγείας με χρήση οχημάτων ιδιωτικής χρήσης.
Το 12% των εργατικών ατυχημάτων του 2022 ήταν τροχαία καθώς και ότι το 41% των ασφαλισμένων που έπαθαν εργατικό ατύχημα χρειάστηκαν νοσηλεία.
Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, ποσοστό 92,71% οι ημέρες ανικανότητας των ασφαλισμένων αποζημιώνονται στο σύνολό τους ενώ σε ποσοστό 7,29% αποζημιώνεται τμήμα των ημερών, δεδομένου ότι ο Κανονισμός Παροχών Υγείας του τ. Ο.Α.Ε.Ε. ορίζει πως μπορεί να δοθεί αποζημίωση έως και για τέσσερις μήνες.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης