Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικές αποζημιώσεις - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να διεκδικήσετε τα χρήματά σας

Ασφαλιστικές αποζημιώσεις - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να διεκδικήσετε τα χρήματά σας
To ΒΝ συγκέντρωσε πληροφορίες και απαντήσεις που αφορούν όλα τα είδη της ασφάλισης Περιουσίας και όλους όσους έχουν σε ισχύ ασφαλιστήριο συμβόλαιο
Σχετικά Άρθρα
Είστε ασφαλισμένοι και διεκδικείτε ασφαλιστικές αποζημιώσεις, αλλά αρνούνται οι ασφαλιστικές να σας τις καταβάλλουν ή δεν παίρνετε όλη την αποζημίωση που απαιτείτε;
Το ΒΝ, με αφορμή τις ολοσχερείς καταστροφικές ζημιές στην Θεσσαλία και τις ανησυχίες των πληγέντων σχετικά με το, αν και πότε θα λάβουν ασφαλιστικές αποζημιώσεις πραγματοποίησε σχετική έρευνα, συζητώντας με ασφαλιστικούς πράκτορες και μεσίτες ασφαλίσεων. 
Συγκέντρωσε πληροφορίες και απαντήσεις που αφορούν όλα τα είδη της ασφάλισης Περιουσίας και όλους όσους έχουν σε ισχύ ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Αντιμέτωποι οι ασφαλισμένοι με τον Αναλογικό όρο

Όταν ασφαλίσατε το σπίτι σας, ή ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, δηλώσατε την αξία του. 
Αν, η αξία αυτή έχει μεταβληθεί και στην ανανέωση του συμβολαίου δηλώθηκ
ε. Η αποζημίωση που θα πάρετε θα είναι ακριβώς αυτή που ζητάτε.
Αν όχι, τότε δεν δικαιούστε τη σωστή αποζημίωση.
 Ένας από τους κύριους λόγους μεταβολής μία αξίας είναι το κόστος ανέγερσης κατασκευών, ο πληθωρισμός.
Αν, έχετε ασφαλίσει το εσωτερικό της κατοικίας, οικιακά σκεύη κτλ, και από το διάστημα σύναψης του συμβολαίου μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει αλλαγές, αντικαταστάσεις με άλλες συσκευές υψηλότερης αξίας, και έχουν δηλωθεί επακριβώς οι αλλαγές, τότε η αξίωση σας θα καλυφθεί πλήρως.
Αν όχι δύσκολα θα μπορέσετε να διεκδικήσετε τα χρήματα σας.
Ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μην αποζημιωθείτε σωστά, είναι η σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου να έχει γίνει μέσω τραπέζης. 
Οι περισσότεροι δανειολήπτες αγνοούν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να ασφαλιστούν στις τράπεζες προκειμένου να τους χορηγηθεί δάνειο. 
Οι τράπεζες, ωστόσο ασφαλίζουν τους δανειολήπτες για το ύψος του δανείου, με άλλα λόγια για να είναι καλυμμένες αυτές έναντι αφερεγγυοτήτων. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, για παράδειγμα αναφέρουν όσοι απάντησαν στα ερωτήματα του ΒΝ, οι ασφαλισμένοι είναι εκτεθειμένοι και δεν έχουν λάβει σωστές αποζημιώσεις.  

Μία ακόμα παράμετρος είναι η αλλαγή αντικειμενικής αξία της περιοχής. Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία έχει μεταβληθεί και δεν έχει δηλωθεί στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τότε και πάλι η αξίωση σας δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς.
Πρακτικά αν ένα περιουσιακό στοιχείο αξίζει 100.000 ευρώ και είναι ασφαλισμένο για 50.000 ευρώ τότε η ασφαλιστική αποζημίωση περιορίζεται σημαντικά.

Τι σημαίνει υπασφαλισμένος

Τα παραπάνω είναι οι κύριοι λόγοι που ένας ασφαλισμένος δεν θα λάβει σωστές αποζημιώσεις, διότι είναι υπασφαλισμένος. 
Με απλά λόγια το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο είναι μικρότερο από την ασφαλιστική αξία του πράγματος και όταν επέλθει η ζημιά, εφαρμόζεται ο αναλογικός όρος κατά την αποζημίωση.

Αποζημιώσεις για ζημιές αυτοκινήτου

Ο ίδιος όρος εφαρμόζεται και στις αποζημιώσεις αυτοκινήτου. Επι πλέον τα αυτοκίνητα για να αποζημιωθούν για ζημιές που συνέβησαν έναντι φυσικών καταστροφών, θα πρέπει να έχουν την κάλυψη για φυσικές καταστροφές. Αν για παράδειγμα ένα οδηγός είναι ασφαλισμένος με τα υποχρεωτικά που ορίζει η νομοθεσία, δηλαδή έναντι αστικών ευθυνών, σωματικές και υλικές βλάβες, τότε δεν δικαιούται αποζημίωση.
Είναι πολύ πιθανόν στο επόμενο διάστημα στην διάρκεια της καταγραφής των ζημιών να υπάρξουν εξ αιτίας του φαινομένου της υπαφάλισης διενέξεις μεταξύ ασφαλισμένων και ασφαλιστικών.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης