Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εκτινάχθηκαν οι επισφάλειες των εξαγωγικών πιστώσεων - Η περίπτωση της Atradius και οι αστάθμητοι παράγοντες

Εκτινάχθηκαν οι επισφάλειες των εξαγωγικών πιστώσεων - Η περίπτωση της Atradius και οι αστάθμητοι παράγοντες
Περισσότερα μέτρα προς αντιμετώπιση τυχόν επισφαλειών από τις συναλλαγές λαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Αύξηση 15% στις επισφάλειες καταγράφει η Atradius στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022,  γεγονός που οφείλεται στην διακοπή των κρατικών επιδομάτων στήριξης, στην αύξηση των επιτοκίων και την αδυναμία αποπληρωμής δανείων, στην ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής.  
Περισσότερα μέτρα προς αντιμετώπιση τυχόν επισφαλειών από τις συναλλαγές λαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες κατά 57% συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες που προβλέπουν επί πιστώσει εξόφληση των οφειλών.

H οικονομία της Ελλάδας και οι αστάθμητοι παράγοντες

Η οικονομία, ωστόσο της Ελλάδας παρουσιάζει ταχύτερη βελτίωση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αστάθμητος παράγοντας οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, αναφέρει η Atradius σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αθήνα θα επηρεάσουν τον τουρισμό, -οικονομική δραστηριότητα που συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας και την οικονομία των περιοχών (εισαγωγές- εξαγωγές) προκαλώντας ενδεχομένως νέες επισφάλειες –οι ζημιές και το ύψος των οποίων είναι αδύνατο ακόμα να υπολογιστούν.
Παρουσιάζοντας ο Μάκης Τζέης CEO της Atradius Hellas τα αποτελέσματα έρευνας για τα συναλλακτικά ήθη στη χώρα, έρευνα που εκπονήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων παρουσίας της εταιρείας στην Ελλάδα, το 42% των επιχειρήσεων προβαίνει σε πιο αυστηρή διαχείριση στις επί πιστώσει σχέσεις του, καθώς διαπιστώνει μεγάλο το κόστος που σχετίζεται με την απόκτηση εξωτερικών κεφαλαίων για την αντιμετώπιση ελλείψεων ρευστότητας.

Πιέσεις στην Ναυτιλία


Σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών συναλλαγών, ανεξαρτήτως μεγέθους των εταιρειών και κλάδου δραστηριοποίησης, οι εταιρείες ανησυχούν για το πώς θα θωρακίσουν τα κεφάλαια και τις ταμειακές ροές τους και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητά τους, σε ένα εντόνως ευμετάβλητο, διεθνές και εντός των συνόρων, τοπίο, με αυξημένο τον εμπορικό πιστωτικό κίνδυνο.
Βάσει στοιχείων της έρευνας τις μεγαλύτερες πιέσεις από την επιδείνωση του πιστωτικού ρίσκου τους τελευταίους δώδεκα μήνες δέχθηκε ο ναυτιλιακός κλάδος. Το 62% των συναλλαγών υλοποιήθηκε με πληρωμές επί πιστώσει, ενώ ταυτόχρονα το 68% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις προσωρινές ελλείψεις ρευστότητας μεταξύ των πελατών B2B.

Το κλίμα στην Ελλάδα και τα μέτρα της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας Andreas Tesch, CMO του ομίλου Atradius, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρατήρησε στην ελληνική οικονομία υπάρχουν μοχλοί ανάπτυξης. Στοιχεία που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση είναι αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022, η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού, όπως εκτιμάται, στο 3,5% το 2023 και στο 2,2% το 2024, ο περιορισμός της ανεργίας στο 11,1% (Ιούνιος 2023), η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,1% σε ετήσια βάση, η μείωση του ελλείμματος στο 3,5% του ΑΕΠ και η σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων το 8,7%.
Προς την κατεύθυνση αυτή τόνισε ολοκληρώνοντας είναι τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων 68 μεταρρυθμίσεις και 106 επενδύσεις, που υποστηρίζονται από 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Atradius


Σημειώνεται ότι Ο Όμιλος Atradius με εμπειρία άνω των 90 ετών στην ασφάλιση των πιστώσεων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παγκοσμίως. Το Ελληνικό υποκατάστημα της Atradius ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1998 και παρέχει υπηρεσίες ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων και είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων, στοχεύοντας στη μείωση της έκθεσης των Ασφαλισμένων έναντι του κινδύνου της μη πληρωμής από τους αγοραστές τους.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης