Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα 350 εκατ. ευρώ οι ζημιές από πλημμύρες και φωτιές - Αυξήσεις ως 30% στα ασφάλιστρα για φυσικές καταστροφές

Στα 350 εκατ. ευρώ οι ζημιές από πλημμύρες και φωτιές - Αυξήσεις ως 30% στα ασφάλιστρα για φυσικές καταστροφές
Οι καταγραφές ζημιών, οι αποζημιώσεις στο μεγαλύτερό του μέρος από τις πλημμύρες και τις φωτιές θα είναι στην κάλυψη επιχειρήσεων λόγω διακοπής εργασιών
Σχετικά Άρθρα
Οχταπλάσιο της καταιγίδας Ιανός που έπληξε τη χώρα το 2020 εμφανίζεται το κόστος, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιριών, από τις πρόσφατες καταιγίδες σε Θεσσαλία-Μαγνησία, αλλά και τις φωτιές της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές που θα κληθούν να καλύψουν οι εταιρίες ξεπερνούν τα 350 εκ. ευρώ, με αντίστοιχο χαρακτηριστικό το καιρικό φαινόμενο του Ιανού τον Σεπτέμβρη του 2020 είχε προκαλέσει την καταγραφή περίπου 2.500 ζημιών και αποζημιώσεων που έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάντα, αφού είναι ακόμα σε εξέλιξη οι καταγραφές ζημιών, οι αποζημιώσεις στο μεγαλύτερό του μέρος
από τις πλημμύρες και τις φωτιές θα είναι στην κάλυψη επιχειρήσεων λόγω διακοπής εργασιών, εξαιτίας των ακραίων φυσικών φαινομένων.
Σε μικρότερο ποσοστό θα είναι οι ασφαλίσεις των δημοσίων έργων που καταστράφηκαν, ενώ υψηλότερες θα είναι οι αποζημιώσεις κατοικιών, καθώς μία στις 10 φαίνονται ασφαλισμένες.
Το σύνολο των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις καταστροφές θα είναι τεράστιο και σίγουρα σε μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστο, καθώς η χώρα είναι ανασφάλιστη από φυσικές καταστροφές τόσο για κατοικίες όσο για επιχειρήσεις ακόμη και αυτοκίνητα.

Πυρκαγιές Αυγούστου

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές του Αυγούστου στον Ασπρόπυργο και στην Πάρνηθα, που πέρασαν και σε οικιστικές περιοχές, οι περισσότερες ζημιές είναι σε σπίτια και αυτοκίνητα στην Χασιά και το Μενίδι, ενώ στον Ασπρόπυργο έχουν πληγεί εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, αποθήκες.
Μεγάλες ζημιές υπάρχουν και σε οικισμούς στον Έβρο από την μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη επίσης σε σπίτια, αυτοκίνητα, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες.
Σχετικά με τις ασφαλισμένες ζημιές να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες μεγάλες πυρκαγιές του Ιουλίου η ΕΑΕΕ στα τα πρώτα στοιχεία αναφορών των μελών της, είχε αναφέρει 235 ασφαλισμένες ζημιές.
Από αυτές, οι 231 ζημιές αφορούσαν ασφαλίσεις περιουσίας (135 κατοικίες, 86 επιχειρήσεις και 10 φωτοβολταϊκά συστήματα) και οι υπόλοιπες 4 ασφάλιση αυτοκινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις άλλες χώρες της ΕΕ η κάλυψη των πολιτών φθάνει στο 75% ενώ στην Ελλάδα είναι κάτω του 15%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για την παραγωγή ασφαλίστρων του πρώτο 7μηνου του έτους, μετά την εξαγγελία της νομοθετικής ρύθμισης, που έγινε νόμος τον Αύγουστο, για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές υπάρχει αυξημένη ζήτηση ασφάλισης κατοικιών.
Αυτό αποτυπώνεται στην παραγωγή ασφαλίστρων τον μήνα Ιούλιο για τον κλάδο “πυρκαγιά και στοιχεία της φύσης” κατά 30%.

Σώθηκαν με ελικόπτερο

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δύο ζευγάρια Ισραηλινών που βρίσκονταν για διακοπές του στο Πήλιο και αποκλείστηκε στο Χορευτό, χωρίς ρεύμα, νερό και τρόφιμα, μετά το ξέσπασμα της θεομηνίας, όπως άλλωστε όλοι οι τουρίστες και οι κάτοικοι της περιοχής, είχαν ασφαλιστικό συμβόλαιο διακοπών και βρήκαν διέξοδο κινητοποιώντας για τον απεγκλωβισμό του, ιδιωτική εταιρεία της χώρας τους, η οποία απέστειλε ελικόπτερο και τους μετέφερε σε ασφαλή τοποθεσία.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης