Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Rendez - Vous de Septembre Monte Carlo 2023 – Η εξίσωση με τρεις αγνώστους για τους αντασφαλιστές

Rendez - Vous de Septembre Monte Carlo 2023 – Η εξίσωση με τρεις αγνώστους για τους αντασφαλιστές
Οι αντασφαλιστές θα πρέπεινα απαντήσουν εάν θα συνεχίσουν να πιέζουν για νέες αυξήσεις τιμών, και με τι όρους και προϋποθέσεις θα αναλαμβάνουν τους κινδύνους, όπως είναι οι συστημικοί κίνδυνοι, οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο, οι κίνδυνοι από πανδημίες
Με αισιοδοξία ξεκίνησε το Rendez - Vous de Septembre (9-13) Monte Carlo 2023 (RVS23) για τους αντασφαλιστές έχοντας στις αποσκευές τους μάτσο χρήματα από τις επιδόσεις τους το 2023, την ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών, την ανάκαμψη της κερδοφορίας και τις αυξήσεις των ασφαλίστρων που πέτυχαν, παρά τις δυσκολίες της αγοράς.

Οι δύο κύριοι λόγοι κερδοφορίας

Κάνοντας μία αναδρομή, οι τυφώνες και οι μεγάλες καιρικές καταστροφές οδήγησαν τους αντασφαλιστές στον να μειώσουν την προσφορά και να επιβάλλουν ταυτόχρονα πιο αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις κατά τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων αρχές του 2023.
Όμως, όχι μόνο άλλαξαν τους όρους και τις προϋποθέσεις στις ανανεώσεις, αλλά πραγματοποίησαν και γενναίες αυξήσεις , υποχρεώνοντας τις ασφαλιστικές να κρατήσουν στα χαρτοφυλάκια τους περισσότερους κινδύνους.
Στους δύο αυτούς παράγοντες οφείλονται τα χαμόγελα και η κερδοφορία τους.
Ακολουθώντας την πεπατημένη οδό, οι αντασφαλιστές κατάφεραν να μην έχουν σημαντική συμμετοχή στις ζημιές από τις μεγάλες καταστροφές που συνέβησαν το 2023.
Πολύ διαφορετικά, ωστόσο είναι τα πράγματα για τις ασφαλιστικές, οι οποίες κρατώντας περισσότερους κινδύνους Περιουσίας (φυσικών καταστροφών) αύξησαν το ρίσκο τους, ενώ κάποιες από αυτές που αναγκάστηκαν να καταβάλλουν υψηλές αποζημιώσεις μείωσαν την κερδοφορία τους.

Αντίκτυπος στην λιανική, εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους

Η σχέση ασφαλιστών – αντασφαλιστών θα πρέπει να σημειωθεί έχει σοβαρό αντίκτυπο στην λιανική αλλά και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια εμπορικών και βιομηχανιών κινδύνων.
Από την μία οι ζημιές από τις καιρικές καταστροφές αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση από την άλλη τα ασφάλιστρα έναντι Περιουσίας, όπως έχει αναφέρει σε δημοσιεύματα του το ΒΝ έχουν εκτοξευθεί επικίνδυνα, κάνοντας απαγορευτικό το κόστος ασφάλισης για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που πραγματικά έχουν ανάγκη να έχουν κεφάλαια κίνησης αν οι περιουσίες τους καταστραφούν.
Στην εξίσωση των ανατιμήσεων σημαντικό ρόλο παίζουν και οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις.
Πρόκειται ζήτημα που έχει διαφορετικές αναγνώσεις από τους (αντ)ασφαλιστές, τους ασφαλίσμένους και τις κυβερνήσεις.

Εχει αξία η αντασφάλιση;

Τα παραπάνω εγείρουν πολλαπλά ερωτήματα στις ασφαλιστικές σχετικά με την αξία της αντασφαλίσης .
Οι αντασφαλιστές έχουν στόχο να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους, αλλά οι κινήσεις τους, όπως κοινώς η άρνηση να αντασφαλίσουν κινδύνους μειώνει την αξία του ρόλου του.
Τα θέματα αυτά καλούνται να εξετάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι αντασφαλιστές και να δώσουν απαντήσεις, όπως αν θα συνεχίσουν να πιέζουν για νέες αυξήσεις τιμών, και με τι όρους και προϋποθέσεις θα αναλαμβάνουν τους κινδύνους, όπως είναι οι συστημικοί κίνδυνοι, οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο, οι κίνδυνοι από πανδημίες
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε επίσης αν μέσα από τις συζητήσεις στο Μόντε – Κάρλο θα αναδειχτούν και νέοι τρόποι (αντ)ασφάλισης ή αν θα υπάρξουν κάποιες σχετικές παρεμβάσεις.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης