Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η ακρίβεια κάνει απρόσιτη την ιδιωτική ασφάλιση στα μεσαία εισοδήματα

Η ακρίβεια κάνει απρόσιτη την ιδιωτική ασφάλιση στα μεσαία εισοδήματα
H ιδιωτική ασφάλιση είναι ένα αγαθό για τα μεσαία εισοδήματα...
Σχετικά Άρθρα
Περιορίζεται μέρα με την μέρα η πρόσβαση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων στα βασικά αγαθά. Από την μία η αδικαιολόγητα αχαλίνωτη ακρίβεια στην Ελλάδα που κυριολεκτικά καταβροχθίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και από την άλλη ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός και η πολύ χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα που ωθεί τις τιμές των ασφαλίστρων προς τα πάνω.
Και ενώ, η ιδιωτική ασφάλιση, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife και πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, είναι ένα αγαθό για τα μεσαία εισοδήματα που όταν συμβεί η ζημιά θα πρέπει να έχουν άμεσα κεφάλαια κίνησης για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις πρώτες ανάγκες, συμπεριλαμβανόμενου και μίας πιθανής αποπληρωμής δανείου, το ανεξέλεγκτο κόστος ζωής στην Ελλάδα την κάνει όλο πιο απρόσιτη.

Τα πατήματα για αυξήσεις

Ακρίβεια, πληθωρισμός, αύξηση των ζημιών από φυσικές καταστροφές δίνουν γερό πάτημα στους αντασφαλιστές να αυξήσουν τις τιμές των αντασφαλίστρων.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ασφαλιστικές που θα αγοράσουν αντασφάλιση θα μετακυλήσουν μέρος του κόστους στον ασφαλισμένο. Το γεγονός αυτό φράζει ξεκάθαρα τις προοπτικές αύξησης της ασφαλιστικής βάσης στην Ελλάδα, ακολούθως και τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.
Από την άλλη οι ασφαλιστικές που θα αυξήσουν τα ποσοστά διακράτησης κινδύνων παίζουν με τις πιθανότητες, ευχόμενες να μην γράψουν υπέρογκες απώλειες που θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιες.

Προβλέψεις Moody’s

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της Moodys, που εκδίδει πριν το μεγάλο Rendez Vous RVS του Μόντε Κάρλο κάθε Σεπτέμβριο, θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών στα αντασφάλιστρα Περιουσίας και Ατυχημάτων.
Οι αυξήσεις αυτές καθοδηγούνται από τον πληθωρισμό, την αύξηση των απαιτήσεων, ειδικά προς τον κλάδο κατά Ζημιών (Περιουσίας και Ατυχημάτων) και κατά κάποιο τρόπο λόγω της μείωσης της προσφορά για αντασφάλιση.
Με αυτά τα δεδομένα αρκετές είναι οι ασφαλιστικές που αντί να πληρώσουν αντασφάλιστρα θα διακρατήσουν τους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια τους, εκτιμώντας ότι έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν μεγαλύτερο μερίδιο μελλοντικών ζημιών.

Μονοψήφιες αυξήσεις αλλά δυσβάσταχτες

Οι αυξήσεις που σχεδιάζονται για το 2024 θα είναι μονοψήφιες της τάξης του 5%, ωστόσο αρκετές για να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών.
Πολλοί αντασφαλιστές φαίνεται ότι δεν προτίθενται να υποχωρήσουν, καθώς αναμένουν ότι ο ρυθμός των φυσικών καταστροφών θα συνεχιστεί, ακολούθως οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις θα συνεχίσουν.

Rendez Vous στο Μόντε Κάρλο στις 9 Σεπτέμβρη

Τα παραπάνω είναι οι πρώτες εκτιμήσεις εν όψει του Rendez Vous (RVS23) του Μόντε Κάρλο. Τα συμπεράσματα και οι τελικές αποφάσεις θα συζητηθούν και θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης παγκόσμιας συνάντησης του κλάδου μεταξύ 9 με 13 Σεπτεμβρίου.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης