Ασφαλιστικά Νέα

Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με 9 παρεμβάσεις - Στην ΤτΕ η εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με 9 παρεμβάσεις - Στην ΤτΕ η εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης
Έμμεσες Αυξήσεις στις συντάξεις
Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται το Φθινόπωρο με τις περισσότερες διατάξεις να είναι έτοιμες και να απομένουν οι τελευταίες πινελιές.
Το περιεχόμενο της νέας μεταρρύθμισης περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης και τα ενισχυτικά μέτρα ανάπτυξης των νέων Ταμείων.
Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο νέα μεταρρύθμιση είναι:

1. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης.

2. Η διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε ομοιοεπαγγελματικές ομάδες να συστήνουν ΤΕΑ.

3. Η δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα το οποίο θα εποπτεύεται από τους Κοινωνικούς εταίρους.

4. Ο εξορθολογισμός των φορολογικών διατάξεων με μείωση της φορολογίας ως κίνητρο αποταμίευσης για ιδιωτικά και ομαδικά πακέτα ασφάλισης.

5. Η εποπτεία του συστήματος, με τις παρεμβάσεις να αφορούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους μέσω της απλοποίησης διαδικασίας αδειοδότησης ενός Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Στην βελτίωση της ευελιξίας μέσω της δυνατότητας ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ. Και στην ενδυνάμωση της εποπτείας με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και στον εξορθολογισμό της φορολόγησής τους, ενώ η εποπτεία των Ταμείων θα περάσει στην ΤτΕ.

6. Έμμεσες Αυξήσεις στις συντάξεις: Το θέμα χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, για την τροποποίηση των ποσοστών της ΕιδικήςΕισφοράς Αλληλεγγύης που χρηματοδοτεί το λογαριασμό του ΑσφαλιστικούΚεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14% και αναμένεται να μειωθεί στο 50% σε κάθε κλιμάκιο.

7. Μείωση των εισφορών: Προβλέπεται συνέχιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο αποτελεί κεντρικό αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων και συνδέεται με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού. Ένα σενάριο που εξετάζεται πέραν της μείωσης της μίας ποσοστιαίας μονάδας είναι η μείωση για τους συνεπείς εργοδότες να είναι μεγαλύτερη. Η αρχή του νέου προγράμματος τοποθετείται στο 2024. Ερωτηματικό παραμένει η εφαρμογή της επιπλέον μείωσης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες ως υπόλοιπο από την προηγούμενη κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες το 2019-2023.

8. Απλοποίηση της νομοθεσίας για την ενοποίηση των 88 διαφορετικών ταμείων που λειτουργούν στο ΕΦΚΑ ως λογαριασμοί: Στόχος είναι τοΟλοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα να επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερη «χαρτούρα». Επιπλέον όλα τα ταμεία θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΚΕΑΟ και οι οφειλές θα πηγαίνουν αμέσως στο Κέντρο ώστε να καθίστανται απαιτητές. Ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει στον Φορέα, σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει.

9. Απλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του Φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης