Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πόσα λεφτά θα πάρουμε για ζημιές από φυσικές καταστροφές και τι θα πληρώσουμε;

Πόσα λεφτά θα πάρουμε για ζημιές από φυσικές καταστροφές και τι θα πληρώσουμε;
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Swiss RE οι συνολικές οικονομικές ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του 2023 υπολογίζονται στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Με αστρονομική ταχύτητα αυξάνεται το κόστος των ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει στο κόσμο τα πάνω κάτω στο κόσμο. Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις σταματούν να λειτουργούν, λόγω ανεπανόρθωτων ζημιών και έλλειψης κεφαλαίων κίνησης, οι κρατικοί προϋπολογισμοί εκτροχιάζονται με τις κυβερνήσεις των χωρών, όπως η Ελλάδα που είναι ανοχύρωτη έναντι των φυσικών καταστροφών να λαμβάνουν ημίμετρα αλλά και να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες για να βρουν χρήματα να αποζημιώσουν έναντι πινακίου φακής τους ζημιωθέντες.
Στις ΗΠΑ οι ζημιές από σοβαρές ασφαλισμένες φυσικές καταστροφές μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 υπολογίζεται να κοστίζουν περί τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται σύμφωνα με την Swiss RE για ποσό ρεκόρ στα χρονικά πρώτου εξαμήνου
Η Νέα Ζηλανδία επλήγη από δύο ισχυρά καιρικά φαινόμενα σε διάστημα δύο εβδομάδων. Και τα δύο αυτά καιρικά συμβάντα ήταν τα ακριβότερα σε επίπεδο ασφαλισμένων ζημιών από το 1970.
Οι βαριές βροχοπτώσεις στην περιοχή της Βόρειας Ιταλίας κόστισαν στις ασφαλιστικές πάνω από 0,6 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς ακόμα να έχουν υπολογιστεί επακριβώς οι συνολικές οικονομικές ζημιές. Για την ώρα, ωστόσο υπολογίζονται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ομοίως και αυτό το συμβάν ήταν το ακριβότερο σε επίπεδο ασφαλισμένο ζημιών από το 1970.
Σημαντικές εκτιμώνται οι απώλειες από τα φαινόμενα ξηρασίας σε όλη την Νότια Ευρώπη. Το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο, καθώς το φαινόμενο της ξηρασίας στην περιοχή της Νοτίου Ευρώπης προβλέπεται να επιδεινωθεί στα επόμενα χρόνια. Ομοίως και οι βροχοπτώσεις.
Απαρχές Ιουλίου, τόσο οι ΗΠΑ, όσο η Κίνα και η Νότια Ευρώπη μετατράπηκαν σε περιοχές θερμές, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Στην Νότια Ευρώπη οι συνθήκες ξηρασίας έφεραν πυρκαγιές με τα περισσότερα, ωστόσο συμβάντα πυρκαγιών να έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι.
Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλγερία σύμφωνα με την Ελβετική αντασφαλιστική, η οποία ακόμα δεν έχει αξιολογήσει για καμία χώρα το ύψος των οικονομικών ζημιών, αλλά και των ασφαλισμένων ζημιών.
Σεισμοί τρίζουν τα θεμέλια της γης και των κυβερνήσεων
Σοβαρές απώλειες στον κόσμο προέρχονται και από τους σεισμούς. Αυτή την φορά το ακριβότερο συμβάν ασφαλισμένων ζημιών ήταν η περίπτωση της Τουρκιάς και της Συρίας. Σύμφωνα με την την Swiss Re, οι ασφαλισμένες ζημιές υπολογίζονται στα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ κατά τους πρώτους υπολογισμούς το σύνολο των οικονομικών ζημιών υπολογίζεται στα 34 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Swiss RE οι συνολικές οικονομικές ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του 2023 υπολογίζονται στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 123 δισεκατομμύρια το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα αλλά 46% πάνω από το μέσο όρο δεκαετίας.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης