Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανοχύρωτη έναντι μεγάλων φυσικών καταστροφών η Ελλάδα – Καμπανάκι από ξένες αντασφαλιστικές

Ανοχύρωτη έναντι μεγάλων φυσικών καταστροφών η Ελλάδα – Καμπανάκι από ξένες αντασφαλιστικές
Το υπουργείο, μεταξύ άλλων ελαχιστοποιεί τις αυτοψίες, εγείροντας καχυποψίες για το πως, πότε και ποιοι θα λαμβάνουν αποζημιώσεις
Σχετικά Άρθρα
Με οικονομικό κραχ επαπειλείται η Ελλάδα, έχοντας μείνει ανοχύρωτη έναντι μεγάλων φυσικών καταστροφών.
Για πρώτη φορά στα χρονικά μεγάλες ξένες αντασφαλιστικές κρούουν έντονα το καμπανάκι κινδύνου για το κενό προστασίας στην Ελλάδα.
Η χώρα είναι απροστάτευτη, ανασφάλιστη ενώ τα νέα μέτρα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περιπλέκουν περισσότερο το ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον.
Το υπουργείο, μεταξύ άλλων ελαχιστοποιεί τις αυτοψίες, εγείροντας καχυποψίες για το πως, πότε και ποιοι θα λαμβάνουν αποζημιώσεις.
Ήδη πηγές του ΒΝ από την αγορά αντασφάλισης αναφέρουν ότι στο παρελθόν έχαιραν των αποζημιώσεων ημέτεροι παρά την 'αυστηρότητα' των επιτόπιων αυτοψιών.
Τώρα οι έλεγχοι μειώνονται.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως όσο και να αλλάξει η διατύπωση των μέτρων, το περιεχόμενο παραμένει ίδιο, όπερ σημαίνει ότι τα κεφάλαια κίνησης θα είναι πάντα ανεπαρκή, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός θα κινείται μεταξύ σκύλλας και χάρυβδης.

Μεταξύ άλλων, το υπουργείο προβλέπει πως στην περίπτωση που έχουν διενεργηθεί αυτοψίες από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να μην γίνονται επιπλέον αυτοψίες από τις επιτροπές που συγκροτούνται από τον Δήμο για την εξέταση των αιτημάτων.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει ότι απλουστεύονται οι διαδικασίες και συντομεύονται οι χρόνοι για την ενίσχυση των πληγέντων.

Προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής και στους ιδιοκτήτες δευτερευουσών κατοικιών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μειωμένη κατά 50% έναντι της προβλεπόμενης ενίσχυσης για κύριες κατοικίες.
Το υπουργείο διατείνεται ότι απλοποιεί τις διαδικασίες περιορίζοντας την γραφειοκρατία με βελτιωμένα υποδείγματα δηλώσεων για να απλοποιηθεί η σχετική διαδικασία λόγω της διενέργειας αυτοψιών από το υπουργείο.
Οι Δήμοι από την άλλη πλευρά θα υποχρεούνται να υποβάλουν στο υπουργείο αίτημα επιχορήγησης εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης της φυσικής καταστροφής, ενώ μέχρι τώρα η προβλεπόταν προθεσμία έξι (6) μηνών.
Με αυτόν τον τρόπο συντομεύονται οι χρόνοι για την χορήγηση των επιδομάτων στους πληγέντες.
Το υπουργείο με τη νέα απόφαση προβαίνει στην έκδοση της απόφασης επιχορήγησης, δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, κατόπιν αναζήτησης παραλαβής των δικαιολογητικών των δικαιούχων από τους Δήμους.
Η σχετική δαπάνη που θα προκαλείται από την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης θα βαρύνουν από το νέο έτος τον Προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Ελλάδα στον χάρτη των μεγάλων φυσικών καταστροφών

Οι θεομηνίες χρόνο με το χρόνο γίνονται σφοδρότερες και συχνότερες. Οι πλημμύρες και οι φωτιές και το φαινόμενο της ξηρασίας μαστίζουν πλέον την Ευρώπη, κοστίζοντας δισεκατομμύρια.
Το κόστος των έντονων βροχοπτώσεων τον περασμένο Μάϊο στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια στην Βόρεια Ιταλία υπολογίζεται να φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τους καύσωνες και τις ξηρασίες στην Νότια Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων νήσων της Ελλάδας αναφέρει η Swiss RE.
Σοκ προκαλεί δε, το κόστος των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων των πυρκαγιών στην Χαβάη.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης