Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σχεδόν 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας με 2 δισ. τα επόμενα έτη – Τι προαναγγέλλει η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χαρμόβα στο ΒΝ

Σχεδόν 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας με 2 δισ. τα επόμενα έτη – Τι προαναγγέλλει η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χαρμόβα στο ΒΝ
Αναβαθμίζονται τα Προγράμματα Σπουδών αλλά και οι παρεχόμενες ειδικότητες των ΕΠΑ.Σ. της Δ.ΥΠ.Α., που λειτουργούν σε όλη τη χώρα
Σχετικά Άρθρα
Περισσότερες από 200.000 θέσεις επιδοτούμενης εργασίας αναμένεται ν’ ανοίξουν το επόμενο διάστημα από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με χρηματοδότηση που θα ξεπερνά τα 2 δις ευρώ μόνο από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας περισσότεροι από 130.000 συμπολίτες μας έχουν βρει εργασία μέσω των υλοποιούμενων προγραμμάτων της, ενώ από την ανάλυση των συνολικών προσλήψεων που υλοποιήθηκαν μέσω Δ.ΥΠ.Α. προκύπτει ότι το 60% των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν αφορά σε γυναίκες και το 40% σε νέους κάτω των 29 ετών, ενώ το 55% πραγματοποιήθηκαν εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ήτοι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Είναι αλήθεια και επιβεβαιώνει την επιτυχία των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης οι οποίες εφαρμόστηκαν την περίοδο 2019 – 2023 ότι, το ποσοστό της ανεργίας από 17,6% τον Ιούλιο του ‘19, φέτος τον Μάρτιο είχε μειωθεί στο 10,9%, σημειώνει η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χαρμόβα, επικαλούμενη τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ».
Στο επόμενο διάστημα θα «ανοίξουν» περισσότερες από 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ., αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πώς λειτουργεί το Δίκτυο Επαγγελματικής Κατάρτισης

Αναφορικά με την επαγγελματική κατάρτιση η Γιάννα Χαρμόβα, σημειώνει ότι η ΔΥΠΑ υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης για 270.000 συνολικά ανέργους και εργαζομένους.
Το ιδιαίτερο βάρος προκύπτει και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατευθύνει η Δ.ΥΠ.Α., ύψους άνω του 1,5 δις ευρώ στην επαγγελματική κατάρτιση και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων και εργαζομένων.
Μέσα από τις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), 31 ΙΕΚ, 6 Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), 7 Πειραματικές Σχολές στον χώρο του τουρισμού και 2 Σχολές Κατάρτισης ατόμων με αναπηρία, όσοι και όσες νέοι/ες επιλέγουν να φοιτήσουν στις σχολές μας, έχουν σημαντικές ευκαιρίες ένταξης στην αγορά εργασίας, με καλές αμοιβές, μέσα από δεκάδες προσφερόμενες ειδικότητες.
Συγκεκριμένα, με τους πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και με τα «εργαλεία» που μας έχει δώσει ο νόμος «Δουλειές Ξανά», η Δ.ΥΠ.Α. έχει γίνει ο κεντρικός πυλώνας της δημιουργίας Εθνικής Στρατηγικής για την Κατάρτιση στην Ελλάδα. Υλοποιούμε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης «νέας γενιάς», αναδιοργανώνουμε τις υφιστάμενες δομές και διευρύνουμε τις συνεργασίες με τους κοινωνικής εταίρους, με πανεπιστήμια και με κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο εταιρίες τεχνολογίας (CISCO, AMAZON, GOOGLEκαι MICROSOFT).
«Τα τελευταία χρόνια δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του θεσμού της Μαθητείας, δηλαδή στην εκπαίδευση στον εργασιακό χώρο (onthejobtraining)και την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Συστάθηκαν 7 Πειραματικές ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας σε 3 ειδικότητες στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, εφαρμόζοντας καινοτόμα προγράμματα σε 7 πόλεις της χώρας (Αθήνα, Ηράκλειο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα), αναφέρει η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ. Η κ. Χαρμόβα σημειώνει μάλστα, ότι για τις Πειραματικές Σχολές η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, αναβαθμίζονται τα Προγράμματα Σπουδών αλλά και οι παρεχόμενες ειδικότητες των ΕΠΑ.Σ. της Δ.ΥΠ.Α., που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις για τις ΕΠΑ.Σ. έχουν ήδη ξεκινήσει μέσω του gov.grκαι προτρέπουμε ισχυρά τους νέους που θέλουν να στραφούν σε τεχνικά επαγγέλματα να αναζητήσουν ένα επιτυχημένο μέλλον στις σχολές μας καθώς θωρακίζουμε τόσο την πρακτική τους άσκηση, όσο και την μετάβασή τους στην αγορά εργασίας με ισχυρές συνεργασίες με πρωτοπόρους του επιχειρηματικού τομέα.

4.000 εγκρίσεις δανείων για το «Σπίτι μου»

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο η κυβέρνηση εξήγγειλε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο 2022, νομοθέτησε τον Δεκέμβριο 2022 και υλοποιεί η Δ.ΥΠ.Α. από τον Απρίλιο του 2023, έχει ήδη εγκρίνει περισσότερα από 4.000 δάνεια σε νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών. Είναι η πρώτη φορά που μια δημόσια στεγαστική πολιτική υλοποιείται σε τόσο ταχύτατους ρυθμούς, παράγοντας απολύτως μετρήσιμα αποτελέσματα επίτευξης στόχου.Η εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου»,
Όπως είναι ήδη γνωστό, το πρόγραμμα ύψους 500 εκ. ευρώ, αφορά στην παροχή χαμηλότοκων (ή άτοκων για τρίτεκνους και πολύτεκνους) δανείων, για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 150 τ.μ., επί οικοδομής15 τουλάχιστον ετών και τιμής έως 200.000 ευρώ.


pinakas_daneia.JPG
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης