Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Από το κόσκινο της ΑΑΔΕ θα περάσουν 15.000 συντάξεις και αναδρομικά - Σαφάρι ελέγχων

Από το κόσκινο της ΑΑΔΕ θα περάσουν 15.000 συντάξεις και αναδρομικά - Σαφάρι ελέγχων
Σε προτεραιότητα για την ΑΑΔΕ βρίσκονται υποθέσεις φορολογουμένων και συνταξιούχων, οι οποίοι δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών
Σχετικά Άρθρα
Στο «μάτι» της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ελέγχων έχουν μπει περί τους 15.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα ελεγχθούν μέχρι τέλος του έτους για ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις, ιδίως σε ότι έχει σχέση με την φορολόγηση αναδρομικών συντάξεων.
Σύμφωνα με τον ΕΝΔΙΣΥ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στο «μικροσκόπιο» εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν, που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων.
Προτεραιότητα για τον φοροελεγκτικό μηχανισμό είναι να ελεγχθούν τάχιστα και να «τακτοποιηθούν» ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις, κυρίως από το 2017, που παραγράφονται στο τέλος του 2023. 
Η ΑΑΔΕ, αφού προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και διασταυρώσεις για τις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις, θα αποστείλει τουλάχιστον
15.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ΄ εκτίμηση» για το εισόδημα που αναλογεί στους φορολογούμενους.
Σε προτεραιότητα για την ΑΑΔΕ βρίσκονται υποθέσεις φορολογουμένων και συνταξιούχων, οι οποίοι δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. 
Επιπρόσθετα υπό διερεύνηση βρίσκονται και παλαιότερες, πριν από το 2017, υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.

Ακόμη η ΑΑΔΕ εξετάζει και θα αποστείλει «ραβασάκια» σε φορολογούμενους για «αμαρτίες» του παρελθόντος που αφορούν:


-Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

-Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες παραγράφονται στη 15ετία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης