Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με προίκα 15-20 δισ. ξεκινά το υπουργείο Οικογένειας - Ποιες αρμοδιότητες λαμβάνει

Με προίκα 15-20 δισ. ξεκινά το υπουργείο Οικογένειας - Ποιες αρμοδιότητες λαμβάνει
«Γόρδιο δεσμό», σύμφωνα με ειδικούς αναμένεται να αποτελέσουν τα επιδόματα που σήμερα διαχειρίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ή άλλοι φορείς και μέρος του θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο υπουργείο
Με το ποσό των 15-20 δις ευρώ αναμένεται να «προικοδοτηθεί» για την επόμενη διετία το υπουργείο Οικογένειας το οποίο θα έχει δυικές αρμοδιότητες με συναρμόδια υπουργεία, κυρίως το Εργασίας το οποίο χειρίζεται σήμερα αντίστοιχα θέματα.
Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να δώσει έμφαση στη στήριξη της οικογένειας, μέσα από διάφορες δράσεις, με αιχμή το δημογραφικό πρόβλημα, ώστε η πολιτική που θα αναπτυχθεί για τα επόμενα χρόνια, να αποτελέσει τροχοπέδη στη δημογραφική γήρανση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα κονδύλια θα είναι από μεταφορά πόρων που σήμερα δαπανώνται από τα αντίστοιχα για τις δράσεις αυτές υπουργεία, αλλά μεταφορά σημαντικών ποσών από το ΕΣΠΑ και το ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα χρηματοδοτήσει και τα προγράμματα στέγης, όπως το «Σπίτι μου» με διπλασιασμό κονδυλίων (στο 1 δις ευρώ), τα ενοίκια που πληρώνει το κράτος για άπορες οικογένειες κ.λπ.

«Γόρδιο δεσμό», σύμφωνα με ειδικούς αναμένεται να αποτελέσουν τα επιδόματα που σήμερα διαχειρίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ή άλλοι φορείς και μέρος του θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο υπουργείο.
Για παράδειγμα, η κάρτα ανεργίας ή το επίδομα μητρότητας που σήμερα καταβάλλονται από τη ΔΥΠΑ, τα οποία δεν μπορούν να αποκοπούν από την αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.
Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει η δυηκή υπόστασή τους.
Όπως εξηγούν στελέχη της ΝΔ, αντίστοιχα δυικό πρόγραμμα έχει υπάρξει και στο παρελθόν με τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη) που διοικητικά ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών και τεχνικά στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Δηλαδή παραμένουν στην υπάρχουσα διαχείριση, ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μέρους των αρμοδιοτήτων.
Αντίθετα πιο εύκολη θα είναι η μεταφορά μερικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ που σχετίζονται με την οικογένεια, όπως αντίστοιχα και αρμοδιότητες της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, που σήμερα λειτουργούν υπό τύπο λογαριασμού στην ΔΥΠΑ.
Επίσης, πιο απλή θα είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, η παιδική προστασία, τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι κλπ», ή τα προγράμματα «νταντάδες στο σπίτι», το πρόγραμμα φύλαξης κ.α.
Επίσης και το ΕΠΑ, αναμένεται να αποτελέσει εργαλείο χρηματοδότησης, καθώς μέχρι το 2025 προβλέπονται για την Κοινωνική Ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία) ποσά ύψους 5,18 δισ. Ευρώ, καθώς και η κινητοποίηση πόρων ύψους 5,27 δισ. ευρώ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης