Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Συντάξεις με ένα κλικ από τον φθινόπωρο – Ποιες είναι οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες

Συντάξεις με ένα κλικ από τον φθινόπωρο – Ποιες είναι οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες
Σε πλήρη εφαρμογή το αναλυτικό Εγχειρίδιο Λειτουργίας για ταχεία εκκαθάριση αιτημάτων για όλες τις συντάξεις
Σχετικά Άρθρα
Από το φθινόπωρο μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το αναλυτικό Εγχειρίδιο Λειτουργίας για ταχεία εκκαθάριση αιτημάτων για όλες τις συντάξεις που συμπυκνώνει την τεχνογνωσία, των σύγχρονων μεθόδων μάνατζμεντ και των νέων ψηφιακών εργαλείων που αναπτύχθηκαν από την Ομάδα Έργου του ΕΦΚΑ.
Με το νέο τρόπο λειτουργίας αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν σε χρόνο ασφάλισης της τελευταίας 30ετίας θα μπορούν να εκδίδονται σε ένα μήνα μέσω της αξιοποίηση του νέου μοντέλου ταχείας έκδοσης συντάξεων από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ.

Υβριδικό μοντέλο και εκκρεμότητες

Βασικό ζητούμενο είναι να διατηρηθούν και να συνεχιστούν οι βέλτιστες πρακτικές και η χρήση των σύγχρονων εργαλείων που οδήγησαν στη θεαματική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων και την ταχεία έκδοση των νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων, με την οικοδόμηση ενός υβριδικού μοντέλου που θα «οδηγήσει» με ασφάλεια τον e-ΕΦΚΑ τα επόμενα χρόνια.
Έμφαση δίνεται στο θέμα της απονομής των διεθνών συντάξεων –που είναι υψηλής πολυπλοκότητας- αρχής γενομένης από τη συγκέντρωση όλων των αρμόδιων διευθύνσεων σε ενιαίο χώρο, με στόχο την αισθητή μείωση των διεθνών συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων το επόμενο διάστημα.
Στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτές οι εκκρεμότητες θα κλείσουν έως το φθινόπωρο και θα μείνουν μόνο πολύ δύσκολες περιπτώσεις, για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαφορετικοί χειρισμοί.
Μέσα στο Καλοκαίρι αναμένεται ο επανυπολογισμός 55.000 παράλληλων συντάξεων οι οποίες μαζί με τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για την έκδοση παρελθοντικών συντάξεων, ο αριθμός τους φτάνει στις 100.000. Για τις 45.000 θα ελεγχθούν ενδεχόμενα λάθη και θα υπάρξει η καταβολή αναδρομικών εφόσον υπάρχουν.
Εκκρεμότητα αναμένεται να υπάρξει με τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, για τις οποίες δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία.
Γι’ αυτές κρίνεται αναγκαίο να επανυπολογιστούν με στατιστικό τρόπο, κάτι που όμως απαιτεί την έκδοση υπουργικής απόφασης και ενδέχεται να καθυστερήσει περαιτέρω.
Σε ότι αφορά τις προσαυξήσεις των συντάξεων λόγω παράλληλης ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλει τα αυξημένα ποσά συντάξεων στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή μετά τις 13 Μαΐου 2016.
Μέσα στο Καλοκαίρι θα προχωρήσει και η εκκαθάριση 40.000 περίπου εκκρεμοτήτων στις εφάπαξ συντάξεις, καθώς και 35.000 εκκρεμοτήτων στις επικουρικές συντάξεις.

Ψηφιακό δωμάτιο

Η νέα υπηρεσία έρχεται να αντικαταστήσει 3 τρόπους επικοινωνίας που δημιουργούσαν ταλαιπωρία στους πολίτες και σημαντικές καθυστερήσεις στην διαδικασία απονομής:

• Την αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου όπου ο e-ΕΦΚΑ ζητούσε επιπλέον έγγραφα για να προχωρήσει το αίτημα συνταξιοδότησης
• Την επίσκεψη του ασφαλισμένου στα τοπικά υποκαταστήματα.
• Την τηλεφωνική επικοινωνία για διευκρινίσεις και ερωτήματα.

Πλέον όλη η επικοινωνία μεταξύ του εν αναμονή συνταξιούχου και του υπαλλήλου του e-ΕΦΚΑ που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξης του γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δια τηλεφώνου. Η πλατφόρμα βασίζεται στη λογική της αμφίδρομης επικοινωνίας όπου επιτρέπει τόσο στον υπάλληλο όσο και στον ασφαλισμένο να ανταλλάσουν στοιχεία και πληροφορίες και να θέτουν εκατέρωθεν ερωτήματα.
Ο υπάλληλος μπορεί να ζητήσει ηλεκτρονικά επιπλέον δικαιολογητικά από τον ασφαλισμένο και ο τελευταίος να ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή λαμβάνοντας μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο (e-mail). Ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει πλέον το 95% των e-mails των εν αναμονή συνταξιούχων. Στη συνέχεια μέσω της πλατφόρμας θα μπορεί να τα επισυνάπτει και να τα αποστέλλει ηλεκτρονικά στον e-ΕΦΚΑ με καταγεγραμμένη την ημέρα και ώρα αποστολής τους.
Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η ανάγκη μετάβασης στα υποκαταστήματα.
Την υπηρεσία αυτή μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά το αίτημα συνταξιοδότησης τους.
Παράλληλα, διευρύνονται οι εργασίες που μπορούν να αναλαμβάνουν οι 1.600 περίπου πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους. Συγκεκριμένα, μέσα από το Ψηφιακό Δωμάτιο οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν την ανάθεση της υπόθεσής τους σε πιστοποιημένο επαγγελματία για ανακεφαλαίωση ασφαλιστικού χρόνου και αναγνωρίσεις. Θα μπορούν να το πράξουν αυτό ακόμα και όσοι ασφαλισμένοι έκαναν την αίτησή τους πριν την υιοθέτηση του μέτρου των πιστοποιημένων επαγγελματιών ή δεν το έχουν επιλέξει εξ αρχής κατά τη διαδικασία αίτησης συνταξιοδότησης τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης