Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα πολεμικά συμβόλαια κάνουν καλό στις ασφαλιστικές - Ασφάλιστρα φωτιά, ελάχιστες αποζημιώσεις

Τα πολεμικά συμβόλαια κάνουν καλό στις ασφαλιστικές - Ασφάλιστρα φωτιά, ελάχιστες αποζημιώσεις
Τι όρους βάζουν οι Ρώσοι για να δώσουν τα χέρια με τους Ουκρανούς στην Μαύρη Θάλασσα, στο τραπέζι η Rosselkhozbank
Σχετικά Άρθρα
Μόνο 400 εκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής θα σηκώσουν από τα ταμεία τους οι (αντ)ασφαλιστικές για να αποζημιώσουν τους δικαιούχους για ζημιές που προκλήθηκαν στις θαλάσσιες μεταφορές από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Πρόκειται για μηδαμινό ποσό σε σχέση με τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τα 400 αεροσκάφη συνολικής αξία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που «αιχμαλωτίστηκαν» σε Ρωσικό έδαφος και ασφαλίζονται μεταξύ άλλων από τα Lloyds και την AIG.
Ωστόσο, οι ζημιές στην ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές μπορεί να αυξηθούν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καθώς μαίνονται οι διενέξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην μεταφορά του σιταριού μέσω της Μαύρης Θάλασσας το 2023.
Όρος της Ρωσίας για να δώσει το πράσινο φως στο διακομετακομιστικό εμπόριο σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα είναι να επανασυνδεθεί η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα Rosselkhozbank στο σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT, καθώς και να αρθούν οι περιορισμοί στην ασφάλιση και αντασφάλιση. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συνθήκες δεν είναι ευοίωνες, σύμφωνα με τους (αντ)ασφαλιστές, καθώς οι πιθανότητες να καλυφθούν οι απαιτήσεις των Ρώσων φαίνονται ελάχιστες.

Απαιτείται η επανεξέταση των όρων των συμβολαίων

Σημειώνεται ότι ένα από τα βασικά σημεία που θα πρέπει να επανεξεταστεί είναι οι όροι και διατυπώσεις των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που ουσιαστικά έληξαν στο τέλος του 2022, και τα συμβόλαια αυτά απέκλειαν την συγκέντρωση πολλών πλοίων σε μία περιοχή όπου υπήρχαν πολεμικές συγκρούσεις. Με την λήξη των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, θεωρείται πλέον, το συμβάν ενδεχόμενης ζημιάς ξεχωριστή ζημιά για κάθε πλοίο.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τους πρωτασφαλιστές να μειώσουν τις κατευθείαν καλύψεις πολεμικών κινδύνων που δίνουν σε πλοία αλλά ταυτόχρονα να αυξήσουν και τα ασφάλιστρα, που στην ουσία δεν βγήκαν καθόλου χαμένοι.

Πάνω σε πάκο χρημάτων κάθονται οι ασφαλιστικές πολέμου

Συγκεκριμένα όσοι (αντ)ασφαλιστές συνέχισαν να δίνουν καλύψεις πολεμικών κινδύνων για τις θαλάσσιες μεταφορές έχουν μέχρι στιγμής αποκομίσει σημαντικά οφέλη, λόγω της απουσίας υλικών ζημιών. Με άλλα λόγια οι (αντ)ασφαλιστές έδιναν υψηλό ασφάλιστρο προβλέποντας την συσσώρευση ζημιών που όμως δεν συνέβησαν και δεν χρειάζεται να καταβάλλουν τις δυσθεώρητες αποζημιώσεις που υπολόγιζαν.

Βγαίνουν από τα δεξιά οι Ουκρανοί – πάνε στον Δούναβη

Από την άλλη πλευρά και όσοι διαρκεί η φάση συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων για την επίτευξη νέων συμφωνιών στο εμπόριο των σιτηρών, οι Ουκρανοί σύμφωνα με τους αντασφαλιστές δεν θα εμποδίζονται από το συνάψουν διμερείς αποκλειστικές συμφωνίες για εξάγουν τις σοδειές των σιτηρών τους μέσω των λιμένων του Δουνάβεως.

Ελ Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης