Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Υπό απειλή τέσσερις υπερδυνάμεις στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων - Τι διαπιστώνει η Coface για την κρίση στα τρόφιμα

Υπό απειλή τέσσερις υπερδυνάμεις στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων - Τι διαπιστώνει η Coface για την κρίση στα τρόφιμα
Νέες πληθωριστικές πιέσεις, απειλείται η πολιτική σταθερότητα στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο αγροδιατροφικός τομέας.
Ο κίνδυνος να υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις αγροτικών προϊόν όπως δημητριακά, ζάχαρη, φυτικά έλαια, φρούτα είναι πολύ μεγάλος, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ολοσχερείς καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις. Ενορχηστρωτής του κακού το φαινόμενο El Niño, το οποίο θα επιδεινώσει τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
Το φαινόμενο αυτό που θα ανοίξει τον ασκό Αιόλου για νέες πληθωριστικές πιέσεις αλλά και πολιτικές διαταραχές.
θα είναι ιδιαίτερα αισθητό στον γεωργικό κλάδο το 2024. Στο πλαίσιο αυτό ανεβαίνει ο πήχυς των κινδύνων στο εμπόριο, και τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές πιστώσεων

Σε νέους κινδύνους η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

Το El Niño και οι μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας επιδεινώνει την κατάσταση στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, της Νότιας και Ανατολικής Αφρικής.
Προσώρας δεν δείχνει να προκαλεί καταστροφές σε περιοχές της Αμερικής, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ωστόσο λόγω ότι το εμπόριο τροφίμων δεν περιορίζεται στα εσωτερικά της Ευρώπης ή της Αμερικής, προβλήματα ενδεχομένως να υπάρξουν με την εφοδιαστική αλυσίδα και με την ασφάλεια των τροφίμων. Η εφοδιαστική αλυσίδα με άλλα λόγια μπαίνει σε κλοιό πιέσεων.
Σύμφωνα με την μελέτη κινδύνων της ασφαλιστικής πιστώσεων Coface, τέσσερις μεγάλες χώρες ενδεχομένως να μπουν σε τροχιά κινδύνων.
Η Βραζιλία (ο παγκόσμιος ηγέτης παραγωγής ζάχαρης, σόγια, καφέ και πορτοκαλιών), η Ινδία (#2 στον κόσμο στην παραγωγή σε ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη και πατάτα), η Ινδονησία (#1 παραγωγός φυτικού ελαίου, #3 παραγωγός ρυζιού) και η Αυστραλία (#4 παραγωγός σε κριθάρι και ελαιοκράμβη) είναι πιθανό να εκτεθούν ιδιαιτέρως, και να δουν τις γεωργικές αποδόσεις τους να μειώνονται.
Φτωχότερες σοδειές θα θέσουν υπό πίεση τις διατροφικές αλυσίδες στο σύνολό τους και το 2024 είναι πιθανό να αποτελέσει ένα έτος μεγάλης έντασης μεταξύ της προσφοράς και ζήτησης του κλάδου. Οι διαταράξεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή των μεγάλων εξαγωγικών χωρών (Αυστραλία, Βραζιλία, ΗΠΑ) και στα δημογραφικώς θερμά σημεία που θα έπρεπε να είναι αυτάρκη σε θέματα τροφοδοσίας (Κίνα, Ινδία). Η πίεση στις τροφοδοσίες, συνεπώς, θα είναι διπλή.

Αναβατόριο τιμών

Αυτό σημαίνει ότι το 2024 οι τιμές των τροφίμων μπορεί να πάρουν την ανιούσα, ανοίγοντας νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων αλλά και πολιτικών πιέσεων λόγω της ανόδου των τιμών σύμφωνα με την Coface. Το ρύζι, που αποτελεί το 60% της εγχώριας κατανάλωσης στην Νότιο Ανατολική Ασία είναι πολύ ευαίσθητο στο φαινόμενο El Niño, ενώ η απαιτητική σε υδάτινους πόρους παραγωγή του είναι πιθανό να πληγεί από χαμηλά επίπεδα υδατοπτώσεων. Περαιτέρω, το βάρος των τροφίμων στους τοπικούς δείκτες καταναλωτών είναι σημαντικό (περίπου 40%), που σημαίνει πως δημιουργούνται φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.
Οι χώρες όπου ο αγροτικός κλάδος είναι κυρίαρχος θα γνωρίσουν σημαντικές απώλειες εισοδήματος και αύξηση της ανεργίας ενώ θα απειληθεί η σταθερότητα των πολιτικών στους συστημάτων. Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγικές χώρες που θα επηρεαστούν λιγότερο από τις καιρικές διαταραχές θα επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές των γεωργικών προϊόντων.

Ελ Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης