Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αποκαλυπτική έρευνα: Από μεσίτες και πράκτορες 8 στα 10 συμβόλαια αστικής ευθύνης

Αποκαλυπτική έρευνα: Από μεσίτες και πράκτορες 8 στα 10 συμβόλαια αστικής ευθύνης
Έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ)
Σχετικά Άρθρα
Σημαντική παράμετρος στην ασφαλιστική αγορά εξακολουθούν να έχουν τα ανεξάρτητα κανάλια και στο κομμάτι των συμβολαίων αστικής ευθύνης, καθώς 7 στα 10 συμβόλαια, έγιναν είτε από μεσίτες, είτε από πρακτορεία διαμεσολάβησης είτε από ανεξάρτητους πράκτορες, χτυπώντας καίρια το bancassurance, αλλά και τις ίδιες τις εταιρίες με τα απευθείας διαδικτυακά προϊόντα.
Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η αύξηση στον αριθμό των συμβολαίων αστικής ευθύνης για το 2022 ήταν 8,5%, σε σύγκριση με το 2021 όπου δηλώθηκαν περίπου 197.000 συμβόλαια, με το πλήθος των ζημιών να ανέρχεται σε 6.913 έναντι 6.115 το 2021.
Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης για το σύνολο των καλύψεων αστικής ευθύνης, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων –ήταν οι μεσίτες ασφαλίσεων (30,9% του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου), ακολουθούμενη από την αποκλειστική συνεργασία με δίκτυα και πράκτορες (28,6% αντίστοιχα).
kanalia.JPG

kanalia_2.JPG
Από τα συγκεντρωτικά μεγέθη της έρευνας για το 2022 προκύπτει ότι για το σύνολο του κλάδου, το πλήθος των ζημιών (μέση συχνότητα) αντιστοιχεί στο 3,5% επί του πλήθους των συμβολαίων σε ισχύ.

Το μέγεθος της μέσης συχνότητας αναμένεται να αυξηθεί, αναλόγως με τις δηλώσεις των ζημιών που θα προκύψουν για τα συμβόλαια σε ισχύ και πέραν της 31/12/2022 και μέχρι την λήξη όλων των συμβολαίων που είχαν εκδοθεί εντός του 2022.
Η μέση ζημία (σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου έτους) έφθασε τα 2.152 ευρώ για το σύνολο των κινδύνων, σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση.
Το μέσο κόστος κάλυψης των κινδύνων υπολογίζεται στα 75 ευρώ. Με βάση τον συντελεστή εξέλιξης των αποζημιώσεων, το μέσο κόστος κάλυψης του κινδύνου θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε 158 ευρώ για το σύνολο των κινδύνων στο τέλος του 2ου έτους και σε 334 ευρώ σε βάθος επταετίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης