Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Καθιέρωση πριμ δώρων στους συνταξιούχους – Τα σενάρια και το αγκάθι της προσωπικής διαφοράς

Καθιέρωση πριμ δώρων στους συνταξιούχους – Τα σενάρια και το αγκάθι της προσωπικής διαφοράς
Τα σενάρια για επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα…
Σχετικά Άρθρα
Την καθιέρωση μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης, υπό μορφή δώρου, καθολικά σε όλους του συνταξιούχους και όχι με εισοδηματικά κριτήρια, όπως ίσχυε για τους 800.000 ευάλωτους συνταξιούχους που έλαβαν για τα περασμένα Χριστούγεννα τα 250 ευρώ, σχεδιάζει το οικονομικό.
Τα σενάρια για επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά τα πρότυπα του 2012 δηλαδή 250 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 150 ευρώ το Πάσχα και άλλα 150 ευρώ ως επίδομα αδείας, είχαν συζητηθεί πριν τις εκλογές στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο τα μετέφερε σε «δεύτερο χρόνο», ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας» και το δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Πάνω σε αυτό «κουμπώνει» και το σενάριο της επαναφοράς αντίστοιχα των δώρων και του επιδόματος και στους δημοσίους υπαλλήλους και θα συσχετιστεί συνολικά με την αναμόρφωση του Ενιαίου και των Ειδικών Μισθολογίων.
Ένα δεύτερο σενάριο που έχει «πέσει στο τραπέζι» σχετίζεται με την αντικατάσταση του επιδόματος για ευάλωτους συνταξιούχους Πάσχα και Χριστούγεννα μόνο με τα δώρα 150+250 ευρώ, αντίστοιχα, με κόστος που αγγίζει τα 1,8 δις ευρώ, αντί του 1,2 δις που ανέρχεται μαζί με το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο κάθε χρόνο θα βαίνει μειούμενο.
Να θυμίσουμε ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση απευθύνονταν σε ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 που δεν υπερβαίνει τα 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους τα 16.800 ευρώ, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, τα 300.000 ευρώ.
Αναδρομικά στις επικουρικές και δώρα
Σε σχέση με τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα οι περικοπές αφορούν σε 2,5 εκατ. δικαιούχους και κοστολογούνται στα 2,4 δισ. ευρώ. Το σενάριο προβλέπει την καταβολή τους για το ενδεκάμηνο 2016-17, σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ.

Προσωπική διαφορά

Η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για τα δημοσιονομικά, υπό την έννοια ότι το τεράστιο πρόβλημα που σχετίζεται άμεσα με τις αυξήσεις που καταβάλλονται ήδη από το τρέχον έτος, στις κύριες συντάξεις.
Σύμφωνα με τον ΕΝΔΥΣΙ περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι έχασαν ένα σημαντικό μέρος ή ολόκληρες της αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν (7,75%), επειδή έγινε κακή χρήση της προσωπικής διαφοράς. Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης