Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Γόρδιος δεσμός η σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση

Γόρδιος δεσμός η σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση
Ποιοι μπορούν να ασφαλιστούν
Δια της περιπλοκότερης και πιο δύσβατης οδού πάει να αυξήσει η κυβέρνηση την συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στο ΑΕΠ της χώρας.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει φοροαπαλλαγές 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους θα ασφαλίζουν τις κατοικίες τους.
Πόσοι όμως ιδιοκτήτες κατοικιών θα μπορέσουν να ασφαλιστούν και για ποιους ιδιοκτήτες το ποσό της έκπτωσης στις φορολογικές τους δηλώσεις θα είναι υψηλότερο του ασφαλίστρου;

Τρεις βασικές κατηγορίες που θα πρέπει να κινήσουν γη και ουρανό για να ασφαλιστούν

Κτίρια που στατικά δεν είναι σύννομα με τις νέες προδιαγραφές, κτίρια που έχουν οικοδομηθεί στον αιγιαλό, κατοικίες υποθηκευμένες αλλά υπό-ασφαλισμένες στις τράπεζες δεν μπορούν να ασφαλιστούν.
Ειδικότερα, στο ένα εκατομμύριο υπολογίζονται περίπου τα κτίρια στην Ελλάδα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 1960. Τα κτίρια αυτά για να ασφαλιστούν απαιτείται να προσκομίσουν στατικές μελέτες για την ανθεκτικότητα των υλικών των φερόντων οργανισμών.
Επίσης τα κτίρια που έχουν επιβαρυνθεί από εκδήλωση σεισμού θα κληθούν να προσκομίσουν βεβαιώσεις μηχανικών ότι οι ζημιές στους φέροντες οργανισμούς έχουν αποκατασταθεί
Ένα ακόμα μελανό σημείο στην ασφάλιση κατοικιών είναι οι κατοικίες που έχουν ανεγερθεί πλησίον της αιγιαλίτιδας ζώνης.
Οι κατοικίες υπόκεινται στον έλεγχο τρωτότητας με τις περισσότερες στην Ελλάδα ανεξαρτήτων περιοχής να είναι έκνομες.
Τέλος, μείζον θέμα προκύπτει με τους δανειολήπτες που έχουν ενυπόθηκα δάνεια και είναι ασφαλισμένα στις τράπεζες.
Οι τράπεζες στις πλείστες των περιπτώσεων εξασφαλίζουν το δικό τους κίνδυνο και όχι του δανειολήπτη. Το 16% των ενυπόθηκων δανείων σύμφωνα με την ΠΟΑΔ είναι υπασφαλισμένα. Τα κτίρια αυτά επίσης δεν μπορούν ασφαλιστούν αν δεν γίνει εκ νέου μελέτη κινδύνων.

Σύμφωνα με πηγές του ΒΝ, ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός από την μία ενισχύσει την ασφαλιστική βάση, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας με τυράκι τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και από την άλλη να αυξήσει τα έσοδα της από τις νομιμοποιήσεις των κατοικιών ή ακόμα και τις άδειες μικρής κλίμακας που θα χρειαστεί να εκδώσουν στις πολεοδομίες οι ιδιοκτήτες κατοικιών προκειμένου να εναρμονιστούν τα κτίρια με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν θα έχουν το όφελος που προσδοκάται ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν ασφαλισμένες τις περιουσίες τουλάχιστον 10 μήνες το χρόνο για να μπορούν να πάρουν την έκπτωση.

Τρεις μήνες ίσον τίποτα

Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ πάντως σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών θα εφαρμοστούν από το 2024 και ισχύει για όσους ιδιοκτήτες κατοικιών (φυσικά πρόσωπα) που έχουν ασφαλίσει την περιουσία τους το 2023 για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Σύμφωνα με τον υπουργό εθνικής οικονομίας και οικονομικών η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία με ελάχιστη προϋπόθεση τους 3 μήνες ασφάλισης.

Ποια ασφαλιστική θα δουλέψει για τρεις μήνες;

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν δηλώνουν πρόθυμοι κάποιοι ασφαλιστές να κινήσουν διαδικασίες ασφάλισης και διασταυρώσεις για κατοικίες που ασφαλίζονται μόνο για τρεις μήνες υπό την έννοια ότι δεν είναι μόνο ύψος του ασφαλίστρου.
Γίνεται περιπλοκότερη και η διαδικασία των αποζημιώσεων ενώ αυξάνεται σημαντικά για τις ασφαλιστικές το κόστος της γραφειοκρατίας και των διαβιβαστικών εγγράφων.

Ελενα Ερμείδου

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης