Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εξόρμηση των Ράμπο Επιθεωρητών σε εστίαση και Τουριστικά Καταλύματα - 66.000 έλεγχοι μέχρι τέλος του έτους

Εξόρμηση των Ράμπο Επιθεωρητών σε εστίαση και Τουριστικά Καταλύματα - 66.000 έλεγχοι μέχρι τέλος του έτους
Το ΣΕΠΕ έχει πλάνο μέχρι τέλος του έτους 66.000 ελέγχους
Σχετικά Άρθρα
Ξεπέρασαν το 15 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα που έχει ρίξει από τις αρχές του έτους η Επιθεώρηση Εργασίας, με τους Ράμπο να στοχοποιούν για το επόμενο τρίμηνο τις τουριστικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις εστίασης.
Το ΣΕΠΕ, που λειτουργεί πλέον ως ανεξάρτητη αρχή έχει πλάνο μέχρι τέλος του έτους 66.000 ελέγχους, ενώ σε πρόσφατους ελέγχους σε τουριστικά λεωφορεία, ΚΤΕΛ και φορτηγά επέβαλε πρόστιμα ύψους 428.700 ευρώ.
Συνολικά διενεργήθηκαν 820 έλεγχοι σε οδηγούς οχημάτων και διαπιστώθηκαν 365 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Οι εν λόγω παραβάσεις αφορούσαν στην αδήλωτη εργασία, τον μη εφοδιασμό με πίνακα προσωπικού, την απόσπαση εργαζόμενων, το βιβλίο δρομολογίων, τη μη προσκόμιση στοιχείων, τη μη αναγραφή αιτιολογίας στα καταθετήρια τραπέζης και τα χρονικά όρια εργασίας (εβδομαδιαία ανάπαυση, μη καταχώριση υπερωριακής απασχόλησης, μη υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας, μη αναγγελία τροποποίησης ωραρίου σε περιπτώσεις εργαζόμενων πλήρους ή μερικής απασχόλησης). Σημαντικός αριθμός ελέγχων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επίσης, μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, 101 επιχειρήσεις επέδειξαν συμμόρφωση καταβάλλοντας το δώρο του Πάσχα σε 752 εργαζόμενους, στους οποίους δόθηκαν τα οφειλόμενα ποσά (184.167,49 ευρώ). Συνολικά υποβλήθηκαν καταγγελίες μη καταβολής από 1.962 εργαζόμενους σε 204 επιχειρήσεις.
Με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας προχώρησε σε ελέγχους για 17.339 εργαζόμενους, σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Οι έλεγχοι αυτοί εντάχθηκαν στο πλαίσιο 650 «εξορμήσεων», οπότε επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 327.321 ευρώ σε 55 περιπτώσεις για παραβάσεις διαφόρων μορφών με κυριότερη την παραβίαση του ωραρίου απασχόλησης, τη μη δήλωση και καταβολή του επιπλέον ποσού.
Επιπρόσθετα έπειτα από παρέμβαση των επιθεωρητών, σε 138 σημεία ελέγχου επήλθε συμμόρφωση και έγινε καταβολή πρόσθετης μισθοδοσίας σε 2.603 εργαζόμενους.
Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας διευκολύνεται ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες. Πλέον, οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται με μεγαλύτερη ευχέρεια και απομακρυσμένα.
Την περίοδο των εορτών αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων του 2022 και τις περιπτώσεις καταγγελιών μη καταβολής του, υποβλήθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας 612 καταγγελίες που αφορούσαν στη μη καταβολή του σε 2.131 εργαζόμενους.
Κατόπιν παρέμβασης της Επιθεώρησης Εργασίας, 232 επιχειρήσεις επέδειξαν συμμόρφωση και καταβλήθηκαν σε 1.186 εργαζόμενους τα οφειλόμενα ποσά (783.762 ευρώ).
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα υλοποιήθηκαν μέτρα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της διαφάνειας. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η χρήση tablets για την διενέργεια των ελέγχων, με τα οποία δηλώνεται διαδικτυακά ο χρόνος έναρξης και λήξης του ελέγχου (ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζόμενων) ενώ τα αποτελέσματα των ελέγχων αποστέλλονται άμεσα τόσο στον ελεγχόμενο όσο και στην βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης