Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τον Σεπτέμβριο διπλά αναδρομικά από κύριες και επικουρικές συντάξεις σε εργαζόμενους συνταξιούχους

Τον Σεπτέμβριο διπλά αναδρομικά από κύριες και επικουρικές συντάξεις σε εργαζόμενους συνταξιούχους
Διπλά αναδρομικά από κύριες και επικουρικές συντάξεις
Σχετικά Άρθρα
Διπλά αναδρομικά από κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι 12.000 ευρώ θα λάβουν μέσα στον Σεπτέμβριο 40.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν περισσότερα από 10 χρόνια πρόσθετης ασφάλισης.
Τα αναδρομικά προκύπτουν από δύο τρόπους:
α. Από την ένταξή τους στα νέα βελτιωμένα ποσοστά υπολογισμού συντάξεων που προέβλεπε ο ν. Βρούτση μετά τα 30 έτη ασφάλισης
β. Στις περιπτώσεις που έχει επιβληθεί περικοπή της σύνταξης κατά 30%, αλλά και αυτές που έχουν τεθεί σε αναστολή.


Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε το λογισμικό που παρέδωσε η εταιρία που έχει αναλάβει τη διαχείριση του έργου, όπως διαπιστώθηκε σε σύσκεψη με στελέχη της Intracom.
Να σημειωθεί ότι οι βίαιες συνταξιοδοτήσεις που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου την περίοδο 2016-18, όπου υπήρχαν ακόμα «παράθυρα» για την συνταξιοδότηση χιλιάδων εργαζομένων νωρίτερα του 62ου έτους της ηλικίας τους, αλλά ταυτόχρονα και η οριζόντιες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 30% που προέβλεπε ο νόμος, οδήγησε χιλιάδες συνταξιούχους που βγήκαν με χαμηλούς συντελεστές σύνταξης και πάλι στην εργασία, με αποτέλεσμα αυτή την εφταετία να συμπληρώνουν πολλοί πάνω από 35-40 χρόνια ασφάλισης.

Υπολογίζεται από τον ΕΦΚΑ ότι σήμερα υπάρχουν ακόμα 120.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

Συγκεκριμένα, ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη: Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
Για παράδειγμα συνταξιούχος πριν από το 2016 που είχε ήδη αναλάβει εργασία και συμπληρώνει σήμερα 7 χρόνια ως εργαζόμενος, δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 3,85%.
Αν ο μέσος όρος της αμοιβής από την απασχόλησή του ήταν 1.000 ευρώ, τότε θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 98,6 ευρώ το μήνα και αναδρομικά 8.232 ευρώ. Με συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται 118,5 ευρώ επί 84 μήνες, δηλαδή 9.912 ευρώ.
Σε ότι αφορά την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό, που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση. Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης, ενώ καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή δεν εισπράττουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν.4670/2020,οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Οι συνταξιούχοι που δηλώνουν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ μετά τη συνταξιοδότησή τους έχουν περικοπή κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά 30%. Όταν διακόψουν την εργασία τους, σταματά και η μείωση 30% και η σύνταξη επανέρχεται στο αρχικό ποσό.
Ο χρόνος της απασχόλησής τους αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους.
Η προσαύξηση υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στο χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος που είναι 0,77% και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησής τους στις οποίες υπολογίστηκε η κράτηση 20% για τον κλάδο σύνταξης.

Πόσοι κερδίζουν διπλά

Οι συνταξιούχοι που έχουν ασφαλιστεί με περισσότερα από 31 χρόνια θα είναι διπλά κερδισμένοι γιατί θα έχουν επανυπολογισμό με πολύ καλύτερους συντελεστές. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που αποχώρησε το 2017 με 35 έτη ασφάλισης και με συντάξιμο μισθό 1.300 ευρώ, χωρίς να έχει επανυπολογισμό, πήρε σύνταξη 823,5 ευρώ και με την αύξηση 7,75% ανέβηκε στα 887,35 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση (ν. 4670) θα έχει σύνταξη 869 ευρώ με αύξηση κατά 45 ευρώ από τα 823 ευρώ που πήρε αρχικά, ενώ με την αύξηση 7,75% θα φτάσει στα 936 ευρώ.
Συνταξιούχος που αποχώρησε με 37 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 1.645 ευρώ, πήρε σύνταξη 996 ευρώ (μικτά) με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387). Με την αύξηση 7,75% χωρίς επανυποπλογισμό παίρνει σύνταξη 1.073 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό Βρούτση θα έχει νέα σύνταξη 1.081 ευρώ με αναδρομικά αύξησης λόγω επανυπολογισμού 3.570 ευρώ. Η δε αύξηση 7,75% θα υπολογιστεί στη νέα σύνταξη η οποία θα διαμορφωθεί στα 1.165 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι επανυπολογισμό των συντάξεών τους μπορούν να ζητήσουν από τον ΕΦΚΑ και οι ίδιοι οι συνταξιούχοι είτε με επιστολή τους είτε και με αποστολή εγγράφων (συνταξιοδοτική απόφαση, ενημερωτικό σύνταξης), είτε καλώντας στο 1555 είτε με επιστολή στο τμήμα επανυπολογισμού συνάξεων του ΕΦΚΑ της περιοχής τους.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης