Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Παράθυρο» προσφυγής σε επαγγελματίες για την επίσπευση έκδοσης συντάξεων με προβλήματα

«Παράθυρο» προσφυγής σε επαγγελματίες για την επίσπευση έκδοσης συντάξεων με προβλήματα
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 ότι κατά μέσο όρο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για κάθε μήνα φτάνουν τις 19.000
Διευρύνεται το πεδίο διευκόλυνσης των υποψήφιων συνταξιούχων, καθώς ανοίγει «παράθυρο» να μπορούν να προσφύγουν στους επαγγελματίες πιστοποιημένους, δικηγόρους, λογιστές και φοροτεχνικούς για την έκδοση σύνταξης, ακόμη κι αν οι ίδιοι, έχουν προχωρήσει μόνοι τους τις αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη υπό το βάρος του αυξημένου κύματος συνταξιοδοτήσεων που παρατηρείται το πρώτο τετράμηνο στα ταμεία (πάνω από 15.500 αιτήσεις κάθε μήνα) και με γνώμονα ότι πολλές εξ αυτών παρουσιάζουν προβλήματα στην πορεία.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 ότι κατά μέσο όρο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για κάθε μήνα φτάνουν τις 19.000.
Η απόφαση προβλέπει ότι κάθε«ενδιαφερόμενος ασφαλισμένος ή δικαιοδόχος κατά τη διαδικασία υποβολής του αιτήματος συνταξιοδότησης επιλέγει τη δυνατότητα δρομολόγησης του αιτήματός του σε πιστοποιημένο επαγγελματία.
Η επιλογή αυτή μπορεί να γίνει και σε άλλο στάδιο της διαδικασίας, προγενέστερο ή μεταγενέστερο της υποβολής του αιτήματος συνταξιοδότησης».
Για την κατ’ αποκοπήν αποζημίωση και τα σχέδια απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης που εκδίδουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες, το υπουργείο έχει εκδώσει σχετικό «τιμοκατάλογο» ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης, ο οποίος διαμορφώνεται ως εξής:
- Βεβαίωση χρόνου ασφάλισης: 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. τ. ΙΚΑ), 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.
- Βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
- Βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης: 30 ευρώ.
- Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.
- Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση: 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.
-
Κατά τον Απρίλιο 2023 εκδόθηκαν 18.100 αποφάσεις για κύριες συντάξεις, 7.150 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων και 10.800 αποφάσεις εφάπαξ παροχών.
Συνολικά τον περασμένο μήνα «έκλεισαν» 36.050 συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες.
Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, από τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή μέσα σε 28 μήνες, έχουν εκδοθεί 590.000 κύριες συντάξεις. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι ενήλικες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 8 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει ότι 1 στους 14 ενήλικες που πολλές φορές περίμενε για τη σύνταξή του 3, 5 ή 7 χρόνια έλαβε τη σύνταξη σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2021 έχουν περιοριστεί σε περίπου 4.000 δηλαδή ποσοστό κάτω από 2%. (από 9.500 το Νοέμβριο 2022).
Πρόκειται κυρίως για σύνθετες συνταξιοδοτικές υποθέσεις με ιδιαιτερότητες όπως –μεταξύ άλλων- μη διευθετημένες οφειλές, δικαστικές εκκρεμότητες, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης σε αναπηρικές συντάξεις, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Το δε ποσοστό εκκαθάρισης των αιτήσεων για κύρια σύνταξη που υποβλήθηκαν μέσα στο 2022 έχει φτάσει στο 90%, με την συντριπτική πλειονότητα των εκκρεμών αιτήσεων να αφορά στο δ’ τρίμηνο του έτους.
Η τεράστια πρόοδος στο σκέλος των κύριων συντάξεων αποτυπώνεται και στον μηδενισμό ουσιαστικά της δαπάνης για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις αφού περιορίστηκε σε μόλις 3 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου, από 9 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο και περίπου μισό δις. ευρώ (487 εκατ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2019.
Από την αρχή του έτους, δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 εκδόθηκαν 149.600 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, εκ των οποίων οι 75.500 αφορούν σε κύριες συντάξεις, οι 60.100 σε επικουρικές συντάξεις και οι 14.500 σε εφάπαξ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης