Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι μαζικές εκδόσεις ομολόγων καταστροφών φέρνουν ισορροπία στην αγορά

Οι μαζικές εκδόσεις ομολόγων καταστροφών φέρνουν ισορροπία στην αγορά
Στα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, σπάζοντας ρεκόρ
Σχετικά Άρθρα
Πήραν μπρος και πάλι οι εκδόσεις των καταστροφικών ομολόγων, απλώνοντας χείρα βοηθείας στους αντασφαλιστές που τα είχαν βρει πολύ σκούρα κατά τις ανανεώσεις αρχές του έτους. Η έλλειψη προσφοράς κεφαλαίων αρχές του έτους είχε οδηγήσει τους αντασφαλιστές σε κλείσιμο των ορίων κάλυψης που δίνουν στις ασφαλιστικές για μεγάλα συμβάντα φυσικών καταστροφών και σε μεγάλες αυξήσεις τιμών.
Οι νέες εκδόσεις καταστροφικών ομολόγων και συναφών τίτλων (ILS) ξεκίνησαν απαρχές του έτους και συνεχίστηκαν και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023. Έφτασαν τα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ τριμήνου για την συγκεκριμένη αγορά ομολόγων.
Οι εκδόσεις καταστροφικών ομολόγων (Cat Bond) και άλλων συναφών τίτλων (ILS) αξίας ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 προήλθαν από 36 συναλλαγές που στην πλειοψηφία τους ήταν ομόλογα καταστροφών. Χαρακτηριστικό της αγοράς η αύξηση των συμφωνιών και η διαρκώς αυξανόμενες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Νέοι παίκτες στην αγορά
Οι περισσότερες από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν προήλθαν από επενδυτές αντασφαλιστικών κεφαλαίων γνώριμους στην αγορά, οι εκδόσεις των: Conduit Re, Spinnaker Insurance Company, Korean Re και η Επιτροπή Σεισμών της Νέας Ζηλανδίας έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνιση τους στην αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
To γεγονός της έκδοσης νέων επενδυτικών αντασφαλιστικών τίτλων από τις αρχές του έτους ,όπως προαναφέρθηκε στήριξε τις λειτουργίες των παραδοσιακών αντασφαλιστών και όλου του κλάδου. Τούτων δοθέντων, σύμφωνα με την ΑΟΝ κατά 5%, ή 30 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 605 δισεκατομμύρια από 467 δισεκατομμύρια αυξήθηκαν τα παγκόσμια αντασφαλιστικά κεφάλαια.
Ειδικότερα τα παγκόσμια αντασφαλιστικά κεφάλαια (605 δισεκατομμύρια δολάρια) βρέθηκαν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2017 και πάνω από τα επίπεδα του 2022 (575 δισεκατομμύρια), το πρώτο τρίμηνο, εν τούτοις χαμηλότερα από το υψηλό των 675 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μετρούσαν το 2021.
Παρά το γεγονός πάντως που οι περισσότεροι αντασφαλιστές ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα στο underwriting αντανακλώντας τις μεγάλες αυξήσεις που πραγματοποιήθηκαν τελευταία, αλλά και την πολύ αυστηρή πολιτική στις καλύψεις, ο δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα(combined ratio) κυμάνθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2023 στο 91,5%.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης