Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε δύο άξονες οι αλλαγές στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Σε δύο άξονες οι αλλαγές στην ασφάλιση αυτοκινήτου
Μέχρι σήμερα το πρόβλημα της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων παραμένει άλυτο
Εντός του 2023 θα πρέπει να γίνει η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της νέας Οδηγίας για την Ασφάλιση Οχημάτων, όπως έγραψε το BN σε δημοσίευμα του την περασμένη εβδομάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, εν όψει της επικείμενης προσαρμογής σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτου, του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και της ΕΑΕΕ.
Οι προσαρμογές θα πρέπει να υιοθετηθούν σε εθνικό επίπεδο και στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ιδίως σε ό,τι αφορά τον ορισμό του οχήματος και τις διαδικασίες προστασίας των ζημιωθέντων σε περίπτωση αφερεγγυότητας μίας ασφαλιστικής επιχείρησης.
Συγκεκριμένα έως τις 23 Δεκεμβρίου 2023 σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ θα πρέπει τα Κράτη – Μέλη να συμμορφωθούν με τις τροποποιήσεις που αναφέρονται στην νέα Οδηγία και αφορούν στην προστασία των ζημιωθέντων έναντι ζημιών που προκαλούνται από ατυχήματα που συμβαίνουν στο κράτος μέλος της διαμονής τους ή σε κράτος-μέλος που δεν διαμένουν.

Ανασφάλιστα, εν δράσει η Πολιτεία και η ΕΑΕΕ, ζητούμενο η πρόσβαση στην myauto

Την ίδια στιγμή η ΕΑΕΕ και η αρμόδια Επιτροπή συνεργάζεται με την Πολιτεία για την τροποποίηση και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων, προκειμένου να επιτραπεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στις πληροφορίες οχημάτων που περιλαμβάνονται στην ψηφιακή υπηρεσία myauto, η οποία εντάχθηκε στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης.
Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα έχει περιέχει πληροφορίες σχετικά με την θέση του οχήματος αν αυτό βρίσκεται σε προσωρινή ακινησία, σχετικές πληροφορίες από τον τεχνικό έλεγχο που έχει περάσει το αυτοκίνητο (ΚΤΕΟ), αν το αυτοκίνητο έχει περάσει στο μητρώο των κλεμμένων οχημάτων, αν το όχημα έχει πληρώσει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας κ.α.
Μέχρι σήμερα το πρόβλημα της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων παραμένει άλυτο.
Η Επιτροπή Αυτοκινήτου της ΕΑΕΕ υπολογίζει ότι στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν περί τα 500-600 χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα.
Οι έλεγχοι που διενεργούνται από την ελληνική αστυνομία δεν έχουν λύσει το πρόβλημα καθώς είναι δειγματοληπτικοί.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Αυτοκινήτου η μόνη ριζική λύση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων είναι ο συστηματικός ηλεκτρονικός έλεγχος.
Οι διαβουλεύσεις με το αρμόδιο υπουργείο συνεχίζονται, ωστόσο πηγές του ΒΝ αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους ίσως και νωρίτερα θα δοθεί το πράσινο φως πρόσβασης των ασφαλιστικών στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που απαιτείται για την διασταύρωση και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης