Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα και οι έξι απαιτήσεις για να …λειτουργήσει

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα και οι έξι απαιτήσεις για να …λειτουργήσει
Το νέο νομοσχέδιο περί ασφάλισης κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών θα πρέπει να μην είναι αντίθετο με τις επιστημονικές αρχές της ασφάλισης
Σχετικά Άρθρα
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές περιέχεται στο πρώτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης.
Το μέτρο που αναμένεται να εξαγγελθεί μέσα στο καλοκαίρι στόχο έχει την ενίσχυση του μηχανισμού ασφάλισης μέσα από μία σειρά φορολογικών κινήτρων και φορολογικών ελαφρύνσεων που ενισχύουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

Οι έξι απαιτήσεις για εφαρμογής του μέτρου

Το νέο νομοσχέδιο περί ασφάλισης κτιρίων έναντι φυσικών καταστροφών που θα συνδέεται με τον ΕΝΦΙΑ και τα ποσοστά των φοροελαφρύνσεων, σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς θα πρέπει να μην είναι αντίθετο με τις επιστημονικές αρχές της ασφάλισης, όπως το προηγούμενο που κατατέθηκε από το υπουργείο ενέργειας, να μην οδηγεί σε αυξήσεις ασφαλίστρων περιουσίας, να καταμετρά και καταγράφει τα εκπιπτόμενα ποσά από τον ΕΝΦΙΑ, να ορίζει την υποχρεωτικότητα στον χρόνο ασφάλισης, καθώς και να προβλέπει μία βάση δεδομένων η οποία θα είναι κοινή και έχουν πρόσβαση οι ασφαλιστικές προκειμένου να μπορούν να διασταυρώνουν στοιχεία.

Η μεγάλη άνοδος και κάθοδος του πρώτου νομοσχεδίου περί ασφάλισης κτιρίων

Η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με την ΕΑΕΕ εξελίσσεται ραγδαία.
Πρόκειται η μεγαλύτερη ανησυχία της σύγχρονης εποχής και η ανησυχία αυτή εντοπίζεται πολλαπλώς.
Υπό το πρίσμα αυτό η ΕΑΕΕ σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές Αρχές συνεργάζεται με την κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών και νέο υπουργό οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για τον σωστό σχεδιασμό ασφάλισης κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.
Το αρχικό σχέδιο νόμου του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα και Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή είχε τεθεί προς διαβούλευση σχεδόν δύο χρόνια πριν επανήλθε στα τέλη Απριλίου 2022 χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.
Η ΕΑΕΕ αντέδρασε στην βασική διάταξη περί καθιέρωσης της υποχρεωτικής ασφάλισης από το 2025 και μετά μόνο για τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν.
Ανέδειξε τότε τις σοβαρές αδυναμίες της διάταξης και ζήτησε από το υπουργείο αλλαγές ώστε οι διατάξεις να μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις επιστημονικές αρχές της ασφάλισης και να εφαρμοστούν.
Οι προτάσεις αφορούσαν στον τεχνικό σχεδιασμό, στις οριζόμενες περιοχές, στην επέκταση της διάταξης σε κτίρια υφιστάμενα και νεόδμητα, στον διαρκή έλεγχο εκ μέρους της Πολιτείας στα ασφαλιστήρια συμβόλαια σε ισχύ.
Η διάταξη τότε από το νομοσχέδιο και το τελικό κείμενο του νόμου αποσύρθηκε, αφήνοντας περιθώριο για νέο κύκλο πολιτικών διαβουλεύσεων.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης