Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κοινωνική πρόνοια και οικογένεια στις αρμοδιότητες της Σοφίας Ζαχαράκη στο νέο υπουργείο Οικογένειας

Κοινωνική πρόνοια και οικογένεια στις αρμοδιότητες της Σοφίας Ζαχαράκη στο νέο υπουργείο Οικογένειας
Στο χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργείου εντάσσονται και τα αναπηρικά επιδόματα και παροχές
Στην ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών επιδομάτων για ευάλωτες και άλλες ομάδες πληθυσμού προχώρησε η νέα κυβέρνηση με τη σύσταση του υπουργείου Οικογένειας στο οποίο θα ενσωματωθούν τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.
Πρόκειται για το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης, το επίδομα στέγασης, το επίδομα αναδοχής, το επίδομα μητρότητας, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στις πολύτεκνες μητέρες του πρ. ΟΓΑ κλπ.
Ταυτόχρονα θα ολοκληρωθεί η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, με αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων. Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 1/4/2024 αυξάνεται κατά 8% και θα ανέλθει στα 216 ευρώ.
Στο χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργείου εντάσσονται και τα αναπηρικά επιδόματα και παροχές.

Οι αρμοδιότητες της Ζαχαράκη

«Θα δουλέψουμε πάνω στην προστασία των ατόμων με αναπηρία, πολιτικές που πραγματικά θα εξαλείψουν τη διάκριση και θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας με αναπηρία να είναι παρόντες κάθε μέρα σε όλες τις δραστηριότητες», δήλωσε η νέα υπουργός Σοφία Ζαχαράκη.
Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μεταφέρονται το σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού, η υποδιεύθυνση ΙΙ Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας των Φύλων της και η Υποδιεύθυνση ΙΙΙ Συντονισμού, Ωρίμανσης, Υλοποίησης και Υποστήριξης Έργων Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ).
Επίσης η «Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων»
Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας μεταφέρονται από τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης οι αρμοδιότητες μελέτης, επεξεργασίας, θέσπισης και επιμέλειας εφαρμογής μέτρων και δράσεων που αφορούν στα επιδόματα λόγω αναπηρίας, επανεξέτασης και ενιαιοποίησης των υφιστάμενων διατάξεων και υποβολής προτάσεων για τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για τα επιδόματα λόγω αναπηρίας από το Τμήμα Σύνταξης και Επιδομάτων Αναπηρίας της Διεύθυνσης Παροχών Κύριας Σύνταξης, και της εποπτείας, του ελέγχου και της θέσπισης μέτρων για την υλοποίηση του προγράμματος «κατ' Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων», καθώς και της εποπτείας, θέσπισης, επιμέλειας εφαρμογής μέτρων και υλοποίησης της παροχής οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη δαπανών νοσηλείας σε μονάδες χρόνιας φροντίδας ή αποθεραπείας κατ' οίκον από το Τμήμα Προσυνταξιοδοτικών Παροχών και Λοιπών Παροχών σε Χρήμα.
Επίσης, περνάνε οι αρμοδιότητες του «Εθνικπού Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Ε.Κ.Κ.Α.), του «Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών» (Κ.Ε.Α.Τ.), του «Εθνικού Ιδρύματος Κωφών» (Ε.Ι.Κ.), του «Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας», του «Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας».
Συστήνονται στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συστήνεται Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα. Στη γραμματεία αυτή μεταφέρονται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, η Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού κλπ, ενώ μεταφέρονται και αρμοδιότητες από το υπουργείο Παιδείας, όπως η Γενική Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας.
Επίσης, συστήνονται στο ίδιο υπουργείο μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων και θέσεων προσωπικού από το υπουργείο Εργασίας οι υπηρεσίες της πρώην Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και το «Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας» (Κ.Ε.Θ.Ι.).

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης