Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Επαγγελματικά ταμεία - ασφαλιστική αγορά και επαναθέρμανση σχέσεων με τη ΔΑΚΕ από την έλευση Άδωνι Γεωργιάδη στο Εργασίας

Επαγγελματικά ταμεία - ασφαλιστική αγορά και επαναθέρμανση σχέσεων με τη ΔΑΚΕ από την έλευση Άδωνι Γεωργιάδη στο Εργασίας
Oι σχέσεις του νέου υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη με τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Νίκο Κιουτσούκη διατηρούνται σε άριστο επίπεδο
Σχετικά Άρθρα
Οι αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου των επαγγελματικών ταμείων, προοιωνίζουν την έλευση του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας, ταυτόχρονα με την αναθέρμανση των σχέσεων που επιχειρεί το Μ. Μαξίμου με την ΔΑΚΕ, σχέσεις που είχαν διαρραγεί από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι σχέσεις του νέου υπουργού Εργασίας με τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Νίκο Κιουτσούκη, είναι χρόνια και διατηρούνται σε άριστο επίπεδο, γεγονός που αναμένεται να φέρει «πιο κοντά» τις σχέσεις με το Μ. Μαξίμου, καθώς ο κ. Κιουτσούκης αναβαθμίζεται σε συνομιλητής.

Στο θεσμικό κόμματι το περιεχόμενο της νέας μεταρρύθμισης περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης και τα ενισχυτικά μέτρα ανάπτυξης των νέων Ταμείων.
Εξάλλου, και στο θέμα της ιδιωτικής ασφάλισης, ο κ. Αδωνις ήταν προνομιακός συνομιλητής, λόγω πρότερης αρμοδιότητας, με την ασφαλιστική αγορά, η οποία εκφράζει ικανοποίηση από την μετακίνηση. Βέβαια η συναρμοδιότητα θα είναι με τον κ. Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος παραμένει υφυπουργός Κοινωνική Ασφάλισης και έχει επεξεργαστεί και το σχετικό με τα επαγγελματικά ταμεία, σχέδιο νόμου.
Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο νέα μεταρρύθμιση είναι:

  • Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της επαγγελματικής ασφάλισης.
  • Η διευκόλυνση της δημιουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε ομοιοεπαγγελματικές ομάδες να συστήνουν ΤΕΑ.
  • Η δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Ιδιωτικού τομέα το οποίο θα εποπτεύεται από τους Κοινωνικούς εταίρους.
  • Ο εξορθολογισμός των φορολογικών διατάξεων με μείωση της φορολογίας ως κίνητρο αποταμίευσης για ιδιωτικά και ομαδικά πακέτα ασφάλισης.
  • Η εποπτεία του συστήματος, με τις παρεμβάσεις να αφορούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους μέσω της απλοποίησης διαδικασίας αδειοδότησης ενός Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Στην βελτίωση της ευελιξίας μέσω της δυνατότητας ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ. Και στην ενδυνάμωση της εποπτείας με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και στον εξορθολογισμό της φορολόγησής τους. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ελέγχου, δηλαδή αν θα παραμείνει στην Ανεξάρτητη Αναλογιστική Αρχή του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ή θα περάσει στην ΤτΕ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης