Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα τρία αιτήματα των ασφαλιστικών εταιριών προς την νέα κυβέρνηση

Τα τρία αιτήματα των ασφαλιστικών εταιριών προς την νέα κυβέρνηση
Οι προτάσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας για τη διαχείριση του ρίσκου
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει στο περιθώριο την ιδιωτική ασφάλιση, παρέχοντας με φοροεισπρακτικού περιεχόμενου μέτρα αντικίνητρα στους ασφαλισμένους, συγχρόνως και καταστρέφοντας το δημόσιο σύστημα υγείας.  
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην θητεία της πέρασε, αλλά δεν ακούμπησε, φοβούμενη την πολιτική φθορά.  
Η κυβέρνηση της ΝΔ πλησίασε αλλά με λάθος βήματα και πολλά κενά.
Σήμερα, αν  και το θέμα δεν είναι ιδεολογικό η ιδιωτική ασφάλιση, και η ΕΑΕΕ εναποθέτει τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες της στην επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας.
 
Τρία είναι τα θέματα που προσδοκά η ΕΑΕΕ να μπουν άμεσα στην κυβερνητική ατζέντα:

το θέμα της θεσμοθέτησης του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης – που βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των ομαδικών ασφαλιστηρίων με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Tο θέμα της υγείας με μορφή του κατ’ επείγοντος καθώς ο Ελληνας πληρώνει διπλά από την τσέπη  και τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλον Ευρωπαίο πολίτη.
Και το θέμα της ασφάλισης περιουσίας επί της αρχής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δημόσια ασφάλιση σε κανέναν τομέα, όπως διαδίδεται από τα κόμματα.

Συμπράξεις για την διαχείριση του ρίσκου

Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα η ΕΑΕΕ προτείνει να θεσμοθετηθεί σε συνεργασία με την δημόσιο ασφάλιση και το αναδενεμητικό σύστημα (πρώτος πυλώνας ασφάλισης).
Το θέμα της ασφάλισης υγείας με την συνεργασία δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές, ενέργεια που είχε συμφωνηθεί και ξεκινήσει πριν περίπου 15-20 χρόνια αλλά την φρέναραν οι τότε κυβερνήσεις.
Το θέμα της ασφάλισης περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών επίσης με την συνεργασία ενός κρατικού φορέα με έναν αριθμό αντασφαλιστών οι οποίοι θα έχουν συνάψει συνεργασίες με ασφαλιστικές με στόχο να καλυφθεί το κενό προστασίας.
Το κενό στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα είναι τεράστιο καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ξένων αντασφαλιστών μόνο το 3% είναι ασφαλισμένο.
 Η ΕΑΕΕ στο πλαίσιο αυτό συνομιλεί τόσο με εκπροσώπους της  Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για τις Επαγγελματικές Συντάξεις  και την Ιδιωτική Ασφάλιση (EIOPA)  όσο με εκπροσώπους του ΟΟΣΑ, με στόχο την δημιουργία συμπράξεων μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ρίσκου.

Λοιπά θέματα στην ατζέντα της ΕΑΕΕ

Αλλά θέματα που θέλει να διαχειριστεί μέσα στο 2023 η ΕΑΕε είναι το θέμα της ασφαλιστικής απάτης, τα φορολογικά θέματα, το θέμα της ασφάλισης διαδικτυακών κινδύνων, το θέμα της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση οχημάτων, το σχέδιο κώδικα δεοντολογίας για την διαχείριση δεοντολογίας στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, κ.α.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης