Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Νέα μέτρα για τους κακοπληρωτές σχεδιάζει ο ΕΦΚΑ - Μόλις 1,5% στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων

Νέα μέτρα για τους κακοπληρωτές σχεδιάζει ο ΕΦΚΑ - Μόλις 1,5% στις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων
Πώς κινείται η παραγραφή
Με τον αραμπά «τρέχει» το ζήτημα της παραγραφής οφειλών που έχουν ξεπεράσει τη δεκαετία, όσο και το θέμα της ένταξης οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων, μόλις 3,5%, στην ρύθμιση των 72 δόσεων και στην αναβίωση των 120, με τον ΕΦΚΑ να σχεδιάζει νέα μέτρα, προκειμένου να μη χαθεί άλλος χρόνος σε ανεπιβεβαίωτες οφειλές ώστε από το 2027 που θα ισχύσει η πενταετής παραγραφή χρεών να είναι καθόλα έτοιμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) πάνω από 4.000 αιτήσεις για παραγραφή χρεών για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012 και δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες από τον e-EΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τη νόμιμη αναζήτησή τους.

Παραγραφή οφειλών

Υπολογίζεται ότι η παραγραφή αφορά ήδη οφειλές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, έναντι συνολικών οφειλών που ξεπερνούν τα 45,7 δισ. ευρώ.
Η παραγραφή αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους, αγρότες). Και δεν απαιτείται αίτηση ασφαλισμένου. Η διαδικασία παραγραφής των βεβαιωμένων οφειλών θα γίνεται κεντρικά και μαζικά κάθε έτος από τις υπηρεσίες του KEAO και οι εν λόγω οφειλές δεν θα εμφανίζονται πλέον στην καρτέλα του οφειλέτη.
Σε περίπτωση βέβαια που ο ασφαλισμένος θέλει να υποβάλει ένσταση σχετικά με την παραγεγραμμένη οφειλή, μπορεί να το πράξει απευθυνόμενος στην τοπική διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ στην οποία ανήκει.
Το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο μη μισθωτούς που αναμένουν την παραγραφή ενός μέρους των οφειλών τους, προκειμένου στη συνέχεια να διακανονίσουν τα υπόλοιπα –έως 20.000 ευρώ όπως ο νόμος ορίζει– και να ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησής τους.

Μόλις το 1,5% έκανε αιτήσεις για την επαναρρύθμιση χρεών

Μεγάλη απροθυμία δείχνουν οι οφειλέτες μέχρι στιγμή για επανένταξη στις 72 και 120 δόσεις. Εως τώρα έχουν υποβληθεί 2.800 αιτήσεις, αναφορικά με τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και άλλες 3.416 αιτήσεις για την αναβίωση των 120 δόσεων.
Τα στοιχεία είναι τραγικά, καθώς έχει περάσει πάνω από 1,5 μήνας από την σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά 355.000 οφειλέτες με χρέη σχεδόν 4 δισ. ευρώ, οι οποίοι είτε έχασαν τις ρυθμίσεις των 72-120 δόσεων, είτε δημιούργησαν νέες οφειλές το προηγούμενο περίπου τον τελευταίο χρόνο.
Με άλλα λόγια, αφορά κοντά στο 1/5 του συνόλου όσων χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία (355.000 έναντι 1,7 εκατ. οφειλετών) οφειλές που αντιστοιχούν κοντά στο 1/10 του συνόλου των οφειλών (4 δισ. ευρώ έναντι 45,6 δισ. ευρώ).
Σημειώνεται πως τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν πως οι ενεργές ρυθμίσεις ήταν 345.000 στο τέλος του έτους σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου. Αυτό σημαίνει πως οι ρυθμίσεις που μπορούν να αναβιώσουν και να πρωτοξεκινήσουν – με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που πέρασε η κυβέρνηση - είναι περισσότερες από εκείνες που είναι σήμερα ενεργές.


Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης