Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η πίτα των Επαγγελματικών Ταμείων αυξάνεται, τα ομαδικά ασφαλιστήρια υποχωρούν

Η πίτα των Επαγγελματικών Ταμείων αυξάνεται, τα ομαδικά ασφαλιστήρια υποχωρούν
Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε σε 942 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023
Σχετικά Άρθρα
Tάσεις αύξησης της πίτας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης καταγράφεται με σημαντικές αυξήσεις στην αξία των τοποθετήσεων σε χρεωστικούς τίτλους, μερίδια επενδυτικών οργανισμών, μετοχές και άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, επικίνδυνα στάσιμο παραμένει το θέμα της φορολόγησης των ομαδικών ασφαλιστηρίων εν συγκρίσει με τα ΤΕΑ.
Το θέμα της δίκαιης φορολόγησης εκκρεμεί με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην έχει ασχοληθεί ακόμα προκειμένου να δώσει ίσα κίνητρα αφού και τα ΤΕΑ και τα Ομαδικά ασφαλιστήρια επιτελούν τις ίδιες λειτουργίες.

Αυξήσεις σε αξίες

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ, η συνολική αξία του ενεργητικού των ΤΕΑ-ΙΕΣΠ αυξήθηκε σε 1.937 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023, έναντι 1.866 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 1.791 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022. Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των Ταμείων μειώθηκαν σε 98 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023, έναντι 134 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 348 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε σε 5,1% έναντι 7,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 19,5% το α΄ τρίμηνο του 2022.
Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε χρεωστικούς τίτλους αυξήθηκε σε 942 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2023, έναντι 864 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 643 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022 και το ποσοστό τους επί του συνόλου αυξήθηκε σε 48,6%, έναντι 46,3% το προηγούμενο τρίμηνο και 35,9% το α΄ τρίμηνο του 2022.
Η αξία των τοποθετήσεων σε μερίδια επενδυτικών οργανισμών αυξήθηκε σε 569 εκατ. ευρώ από 544 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 474 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022 και το ποσοστό τους επί του συνόλου διαμορφώθηκε σε 29,4% από 29,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 26,5% το α΄ τρίμηνο του 2022.
Η αξία των τοποθετήσεων των Ταμείων σε μετοχές και άλλα μέσα κυριότητας διαμορφώθηκε σε 277 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 281 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022 και το ποσοστό τους επί του συνόλου διαμορφώθηκε σε 14,3% από 13,7% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,7% το α΄ τρίμηνο του 2022.

ΤΕΑ σε βάρος των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Παρότι τα ΤΕΑ και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα επιτελούν την ίδια λειτουργία στον τομέα των επαγγελματικών συντάξεων, δεν έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με αποτέλεσμα σημαντικές να χαρακτηρίζονται από σημαντικές διαφοροποιήσεις κυρίως στις εφάπαξ παροχές, οι οποίες απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο εισοδήματος. Τούτων δοθέντων δημιουργούνται κίνητρα υπέρ των ΤΕΑ και αντιστοίχως αντικίνητρα για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά.
Η ΕΑΕΕ έχει υποβάλλει πρόταση στο υπουργείο εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων με σκοπό τη καταγραφή της ευρωπαϊκής πολιτικής στην φορολογία που ακολουθείται στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης. Η πρόταση έδειξε ότι το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο διαφοροποιεί στην ουσία τα ΤΕΑ εις βάρος των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να περιορίζονται σε ό,τι αφορά τις επιλογές τους και να κατευθύνονται αναγκαστικά στα ΤΕΑ τα οποία προκρίνονται λόγω της ευνοϊκής τους φορολογικής μεταχείρισης.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης