Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έρχεται κατάργηση προμηθειών για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα

Έρχεται κατάργηση προμηθειών για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα
Χτύπημα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση προετοιμάζει η ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλο χτύπημα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση προετοιμάζει η ΕΕ, καταργώντας ολοκληρωτικά τις προμήθειες από τα επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα με στόχο να εξαλείψει ή αν όχι να ελέγξει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που συμβαίνουν.
Μάχη δίνουν οι Ενωσεις Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και η Insurance Europe.
Αν και οι προτάσεις της ΕΕ είναι αντικρουόμενες, η διαδικασία της κατάργησης των προμηθειών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επηρεάζοντας την νομοθεσία που διέπει τα βασιζόμενα σε ασφάλιση επενδυτικά προϊόντα αλλά και τις διατάξεις της Οδηγίας IDD, σύμφωνα με κύκλους της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Στόχος η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και η συσσώρευση ιδιωτικών κεφαλαίων για συνταξιοδοτικούς σκοπούς.

Αστοχίες και εμμονές της ΕΕ

Σύμφωνα με την ΕΕ, η μειωμένη μέχρι σήμερα συμμετοχή των ιδιωτών σε επενδυτικά μετοχικά σχήματα ή σε αμοιβαία κεφάλαια οφείλεται στην έλλειψη γνώσεων, στην δυσχέρεια της πληροφόρησης, στις υπερβολικές νομοθετικές απαιτήσεις, αλλά και στην έλλειψη διαφάνειας σε ό,τι αφορά την διάρθρωση των αμοιβών. Ωστόσο στέλεχος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχει αντίθετη άποψη. Κρούει των κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει «από το περιορισμό ή τον μηδενισμό των προμηθειών από τα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονται στην ασφάλιση και θα περάσει στους υπόλοιπους κλάδους, όπως περιουσίας, υγείας». Με άλλα λόγια τονίζει ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή». Η ίδια πηγή αναφέρει ότι είναι «λάθος η ΕΕ να θέλει να σπρώξει τους πολίτες να ρισκάρουν τα χρήματα τους, όσο και να γνωρίζουν, προκειμένου οι κυβερνήσεις να ξεφύγουν των υποχρεώσεων τους», τονίζοντας ότι «η γνώση και η διαφάνεια στην περίπτωση ένας πολίτης θέλεις να αποταμιεύσει για να συνταξιοδοτηθεί δεν αποτελεί πανάκεια».

Καλείται να πάρει θέση το υπουργείο Οικονομικών

Πάντως, δεν είναι μόνο η Ελλάδα η οποία αντιτίθεται στα σχέδια της ΕΕ να περάσει οριζόντια απαγόρευση των προμηθειών συμπεριλαμβανομένων και των επενδυτικών προϊόντων βασιζόμενων στην ασφάλισης επεκτείνοντας τις απαγορεύσεις που ισχύουν μέσω της MiFiD στις ανεξάρτητες πωλήσεις σε κάθε είδους πώληση ιδιωτικών επενδυτικών προγραμμάτων. Στην μάχη έχει μπει και η Insurance Europe αντιδρώντας στο πιθανότητα το ενδεχόμενο αυτό να γίνει πραγματικότητα.
Το θέμα υποστηρίζουν πηγές του ΒΝ χρήζει ιδιαίτερης σημασία και θα πρέπει η νέα κυβέρνηση με το που θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα και συγκεκριμένα το υπουργείο οικονομικών να μελετήσει τα έγγραφα που έχει στείλει η ΕΑΕΕ για την κατάργηση των προμηθειών στα ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα, ώστε να πάρει θέση πριν οι εξελίξεις όπως τονίζουν «μας ξεπεράσουν».

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης