Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι 13 αλλαγές στον ΕΦΚΑ που διευκολύνουν εκατομμύρια ασφαλισμένους

Οι 13 αλλαγές στον ΕΦΚΑ που διευκολύνουν εκατομμύρια ασφαλισμένους
Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ
Σχετικά Άρθρα
Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού χρόνου ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού να εκδίδεται η σύνταξη και ο ασφαλισμένος να έχει μία πλήρη εικόνα των ημερών ασφάλισης, καθώς και η διασύνδεση του ΕΦΚΑ με την ΕΡΓΑΝΗ, θα αποτελέσουν τα επόμενα βήματα για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.
Ήδη, ο ΕΦΚΑ είναι έτοιμος από ψηφιακής άποψης να υποστηρίξει τις όποιες διασυνδέσεις, παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υπό τον Κωστή Χατζηδάκη και αφορούν:
1. Στην έκδοση πάνω από 80.000 επικουρικών συντάξεων τις πρώτες 75 ημέρες του 2023. Οι μισές από αυτές οριστικές και οι υπόλοιπες ως προκαταβολή επικουρικής. Και αναμένεται να τονίζει ότι το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί συνολικά μέχρι το καλοκαίρι
2. Στην έκδοση εκκρεμών εφάπαξ όπου τον Μάρτιο του 2020 ξεπερνούσαν τις 25.000. Σήμερα έχουν πρακτικά μηδενιστεί στον ιδιωτικό τομέα (απομένουν περίπου 200) ενώ υπάρχουν και 5.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ του δημοσίου που θα αποδοθούν στους δικαιούχους μέχρι το καλοκαίρι.
3. Στη δημιουργία ενός μηχανισμού έκδοσης συντάξεων όπου οι νέες αιτήσεις εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 60 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής τους. Σε 60 ημέρες από την έκδοση της κύριας εκδίδονται και οι νέες επικουρικές και σε έως 4 μήνες από την έκδοση της επικουρικής εκδίδεται και το εφάπαξ. Πλέον εκδίδονται κατα μέσο όρο 1.200 συντάξεις την ημέρα από 900 που εκδίδονταν το 2019. Και όλα αυτά με 900 λιγότερους υπαλλήλους.
4. Στην δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομών. Συγχωνεύθηκαν στη πράξη όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. Έγιναν μαζικές εκπαιδεύσεις υπαλλήλων, ενοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα πληροφοριακά συστήματα.
5. Στη δημιουργία 80 ηλεκτρονικών υπηρεσιών που εξυπηρέτησαν πάνω από 250.000.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές.
6. Στον μηδενισμό των εκκρεμοτήτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Πλέον το μέρισμα αποδίδεται ανα τρίμηνο και στην ώρα του.
7. Στη δημιουργία υπηρεσίας "Μάθε πού ανήκεις" όπου μπορείς να δει ηλεκτρονικά σε ποιον ΕΦΚΑ ανήκει κάποιος προκειμένου να μην ταλαιπωρείσαι άσκοπα από κατάστημα σε κατάστημα
8. Στην δημιουργία του θεσμού των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων για έκδοση σύνταξης σε 60 ημέρες.
9. Στη δημιουργία του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής όπου ήδη σε 55 πολυσύχναστα σημεία σε όλη την χώρα κατευθύνουν τους πολίτες σε ποιο αρμόδιο τμήμα θα απευθυνθούν εντός του υποκαταστήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της ταλαιπωρίας.
10. Στην θέσπιση ηλεκτρονικών ραντεβού. Πάνω από 4 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020. Τέλος στις ουρές στα γκισέ.
11. Στη δημιουργία νέου συστήματος προμηθειών στον ΕΦΚΑ. Παλιά απαιτούνται έως 18 μήνες για την αγορά ενός κλιματιστικού, τώρα μπορεί να γίνει σε έως 30 ημέρες.
12. Στην θέσπιση της δυνατότητας πρόσληψης διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα, πρώτη φορά στο ελληνικό δημόσιο. Ήδη τοποθετήθηκαν οι πρώτη 5 απο τους 24.
13. Στην νέα εταιρία ακινήτων στον ΕΦΚΑ που θα διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία του που ξεπερνά το 1 δις ευρώ (400 ακίνητα).

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης