Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έξι νέα «παράθυρα» για επαναρρύθμιση χρεών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού στο ΚΕΑΟ

Έξι νέα «παράθυρα» για επαναρρύθμιση χρεών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού στο ΚΕΑΟ
Πρόκειται για χρέη νομικών και φυσικών προσώπων τα οποία είτε έχουν προχωρήσει σε κατασχετήρια, είτε θεωρούνται καθαρογραμμένα και κοινοποιημένα μέσω της δικαστικής οδού
Σχετικά Άρθρα
Έξι «παράθυρα» για την τακτοποίηση χρεών μέσω της εξωδικαστικής οδού ανοίγει με εγκύκλιό του το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), τόσο για παλιά χρέη μέχρι 1,5 εκατ ευρώ όσο και για μικρότερες και νεότερες οφειλές.
Πρόκειται για χρέη νομικών και φυσικών προσώπων τα οποία είτε έχουν προχωρήσει σε κατασχετήρια, είτε θεωρούνται καθαρογραμμένα και κοινοποιημένα μέσω της δικαστικής οδού και σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολη η διαγραφή τους.

Τα νέα παράθυρα που ανοίγονται είναι:

1. Αίτηση δύναται να υποβάλλει κάθε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δεν επιδιώκει οικονομικό σκοπό, αλλά ασκεί οικονομική δραστηριότητα, καθώς και πρόσωπα τα οποία έχουν οφειλές σε ποσοστό τουλάχιστον 90% των συνολικών οφειλών τους προς έναν χρηματοδοτικό φορέα. Δηλαδή ή Ταμείο ή εφορία.

2. Οφειλέτης ο οποίος, διαπιστώνεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή/ Ταμεία Ασφάλισης και δεν έχει οφειλές σε χρηματοδοτικούς φορείς ή β). η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών του αιτούντος περατώθηκε ως άκαρπη λόγω απόρριψης της αίτησης του οφειλέτη και το σύνολο των οφειλών του προς το Δημόσιο, ή και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους χρηματοδοτικούς φορείς κατά περίπτωση, υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ ανά πιστωτή.

3. Αίτηση που δεν έχει οριστικοποιηθεί σε διάστημα 90 ημερών από τη δημιουργία της και για την οποία δεν εκκρεμεί αίτημα συμπλήρωσης ή διόρθωσης στοιχείων, ακυρώνεται αυτομάτως από την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα και θεωρείται μη υποβληθείσα. Ωστόσο, αν μεσολαβεί ο μήνας Αύγουστος, το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου δεν συνυπολογίζεται στην ανωτέρω δίμηνη προθεσμία.

4. Στις περιπτώσεις που οι απαιτήσεις τόσο του Δημοσίου όσο και των ασφαλιστικών ταμείων υπερβαίνουν το ποσό του 1.500.000€ και το Δημόσιο και τα ταμεία συναινούν σε υποβαλλόμενη πρόταση αναδιάρθρωσης δεν απαιτείται πλέον η σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη διαχειριστή αφερεγγυότητας.

5. Κατασχετήρια και συμψηφισμός: Κατά την αίτηση ο οφειλέτης δύναται να αιτηθεί τη διατήρηση στο ακέραιο ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής του και να ρυθμισθούν οι υπόλοιπες οφειλές του βάσει της πρότασης αναδιάρθρωσης που προκύπτει από το υπολογιστικό εργαλείο. Προϋπόθεση για τη μη ρύθμιση της εν λόγω οφειλής μέσω σύμβασης αναδιάρθρωσης εξωδικαστικού, είναι οι δόσεις του συνόλου των ενήμερων ή ρυθμισμένων και ενήμερων οφειλών του να μην αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% από τη δόση που προκύπτει για αυτές από το υπολογιστικό εργαλείο.

6. Κινητή περιουσία άνω των 50.000
: Για τα κινητά μεγάλης αξίας, ήτοι μεγαλύτερης των 50.000€ λαμβάνεται υπόψη κατά σειρά προτεραιότητας (i) η αξία που προκύπτει από πρόσφατη έκθεση πιστοποιημένου εκτιμητή (ii) η εμπορική αξία που προκύπτει από τα βιβλία του Χρηματοδοτικού Ιδρύματος με εμπράγματη ασφάλεια και (iii) η ασφαλιστέα αξία όπως αναφέρεται σε εν ισχύ ασφαλιστική σύμβαση. Υπενθυμίζεται ότι η αξία ρευστοποίησης μπορεί να αναφέρεται είτε ως αξία του συνόλου ομοειδών αντικειμένων όταν αυτά μπορούν να ομαδοποιηθούν, είτε ως αξία κάθε κινητού ξεχωριστά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης