Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Χάκερ: Σχεδιάζουν αδυσώπητα χτυπήματα σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις

Χάκερ: Σχεδιάζουν αδυσώπητα χτυπήματα σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπαίνει στο στόχαστρο καθώς επιχειρήσεις και ιδιώτες βρίσκονται ώρες μπροστά στο διαδίκτυο
Σχετικά Άρθρα
Σκληρές και αδυσώπητες επιθέσεις στο διαδίκτυο προετοιμάζουν τα μεγάλα κεφάλαια των χάκερ.
Τα δυνατά όπλα που κρατούν στα χέρια τους είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το metaverse και το Internet of Things.
Τα πυρά των χάκερ δεν στρέφονται προς επιχειρήσεις αλλά και προς ιδιώτες - χρήστες διαδικτύου με το Μόνο για το 2023 το κόστος των χτυπημάτων να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα διπλασιαστεί μέχρι το 2027.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπαίνει στο στόχαστρο καθώς επιχειρήσεις και ιδιώτες βρίσκονται ώρες μπροστά στο διαδίκτυο
Η Munich Re, η μεγαλύτερη στον κόσμο αντασφαλιστική, προειδοποιεί για ανεξέλεγκτες επιθέσεις οι οποίες απορρέουν από την υπερβολή χρήση της τεχνολογίας, όπως είναι η η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το «metavers», το (IoT) και (OT).
Αναγνωρίζει ότι οι νέες αυτές τεχνολογίες ,λειτουργούν εν πολλοίς προς όφελος των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων, ωστόσο δημιουργούν τεράστια ανοίγματα για επιθέσεις από χάκερς. Ανεξέλεγκτος είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτος να κάνει λάθη και να πέσει θύμα των phishing, των κακόβουλων ηλεκτρονικών μηνυμάτων και άλλων μορφών επιθέσεων.
Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics.
Οι επιθέσεις από ransomware κυριάρχησαν το τελευταίο δωδεκάμηνο ,με τα θύματα να εγείρουν αξιώσεις εκατομμυρίων.

Ωρολογιακές βόμβες τα κράτη με γεωπολιτικά προβλήματα


Ελεύθερο είναι το πεδίο των χάκερς σε χώρες όπου μαίνονται γεωπολιτικές συγκρούσεις.
Χώρες και κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και άλλων χωρών που διεκδικούν δικαιώματα στα πεδία αυτά του πολέμου θα βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μάτι του κυκλώνα.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις που κυριαρχούν δεν αποκλείουν στις χώρες αυτές να συμβεί το 2023 ένα από τα μεγαλύτερα καταστροφικά γεγονότα. Υποδομές υψίστης σημασίας, η πνευματική ιδιοκτησία και εκλογές σε περίπου 70 χώρες το 2023 είναι μεταξύ των πιθανών στόχων των μεγάλων απειλών.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης, των ‘απομιμήσεων’ των chatbot, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ψηφιακών καναλιών πιθανότατα θα αυξήσει την πολυπλοκότητα και το εύρος των προσπαθειών παραπληροφόρησης και αποσταθεροποίησης.
Το Ransomware θα παραμείνει η κύρια απειλή για τις επιχειρήσεις και τα άτομα, με τις τάσεις να δείχνουν ότι αυξάνονται οι καταστροφές δεδομένων αντί της κρυπτογράφησης, η κλοπή δεδομένων ως μορφή εκβιασμού και τέλος οι αυξημένες επιθέσεις σε υποδομές cloud.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης