Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Διαξιφισμοί λόμπι ασφαλιστών και Κομισιόν για ασφαλιστικά προϊόντα

Διαξιφισμοί λόμπι ασφαλιστών και Κομισιόν για ασφαλιστικά προϊόντα
Ενα βήμα πίσω το νομοσχέδιο για τις προμήθειες στα UL
Μετά από διαξιφισμούς και εντονότατες αντιπαραθέσεις από τους Ευρωπαίους Ασφαλιστές και την Insurance Europe, και τα ισχυρά λόμπι των ασφαλιστών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει από την ‘κυκλοφορία’ την πρόταση για την καθολική κατάργηση των προμηθειών στις πωλήσεις των ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με επενδυτικούς δείκτες (Unit Linked).
Το ζήτημα είχε φέρει σωρεία αντιδράσεων στους Ευρωπαίους Ασφαλιστές, με την Insurance Europe να τονίζει ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η ποικιλομορφία των αγορών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην ΕΕ, παραθέτοντας παραδείγματα αγορών για κάθε ένα από τα οποία τα κράτη μέλη δύνανται να προσαρμόσουν τα μέτρα που θα λάβουν.
Η Κομισιόν και οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές δεν διαγράφουν τον στόχο τους για διαφάνεια ως προς την κυκλοφορία των UL και αντικειμενική ενημέρωση των επενδυτών.
Στις προθέσεις της Επιτροπής, μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται αρχικά μία μερική αναθεώρηση της νομοθεσίας ως τις μεθόδους πώλησης των προϊόντων. Κατά τις πληροφορίες αργότερα δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί διάταξη που να καταργεί τις προμήθειες για όλα τα κανάλια διανομής.

Ενέργειες Γερμανών, ΕΕΑ, ΕΑΔΕ

Μεταξύ των ισχυρών λόμπυ που αντέδρασαν ήταν η Γερμανία ενώ στην Ελλάδα συντονισμένες κινήσεις έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών , ΕΕΑ και ΕΑΔΕ. Το ΕΕΑ ειδικότερα τονίζει ότι ο λόγος της κατάργησης δεν τεκμηριώνεται από την ύπαρξη κάποιων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, σε κάποια κράτη-μέλη και σε κάποια προϊόντα, επισημαίνοντας ότι η κατάργηση των προμηθειών σε αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα θα ανατρέψει τελείως την δομή της αγοράς και την έως σήμερα λειτουργία, προώθηση, υποστήριξη, και εξυπηρέτησής.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφέρει πως η Ομοσπονδία συνεχίζει να παρακολουθεί στενά όλα τα σημαντικά ζητήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και συμμετέχει στην διαμόρφωση θέσεων και διεκδικήσεων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο .
Στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη, τα Unit Linked τα πούλησαν οι ασφαλιστικές ζωής που κυρίως παρείχαν στο πακέτο τους εγγυήσεις. Εκτόξευσαν για πολλά χρόνια όσα τα επιτόκια ήταν χαμηλά το κύκλο εργασιών των ασφαλιστικών, τα έσοδα, καθώς και τις αποζημιώσεις λόγω μεγάλου αριθμού ρευστοποιήσεων. Σήμερα, είναι λιγότερο ανταγωνιστικά λόγω της αύξησης των επιτοκίων αλλά και λόγω του ότι δεν παρέχουν εγγυήσεις. Ένας άλλος λόγος είναι ότι παρέχεται πληθώρα επενδυτικών λύσεων από τις ΑΕΔΑΚ –εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων και τράπεζες.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης