Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Λουκέτα σε εταιρίες zombie το 2023, βόμβες σε επιχειρήσεις με αδύναμα οικονομικά

Λουκέτα σε εταιρίες zombie το 2023, βόμβες σε επιχειρήσεις με αδύναμα οικονομικά
Με το ΑΕΠ των χωρών να είναι βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, οι βόμβες των πτωχεύσεων θα εκραγούν ακόμα και σε εταιρείες των οποίων τα οικονομικά ακροβατούν
Σχετικά Άρθρα
Πρόσω ολοταχώς για νέες πτωχεύσεις μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία.
Όσο ομαλοποιούνται τα οικονομικά των χωρών, τόσο βγαίνουν στον αέρα οι εταιρείες ζόμπι που συντηρούσαν με επιδοτήσεις οι κυβερνήσεις.
Με το ΑΕΠ των χωρών να είναι βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης, οι βόμβες των πτωχεύσεων θα εκραγούν ακόμα και σε εταιρείες των οποίων τα οικονομικά ακροβατούν.
Αύξηση των λουκέτων, το 2023 προβλέπει η Atradius, ειδικά σε εταιρείες ζόμπι που ζούσαν με κρατικές επιδοτήσεις στο διάστημα της πανδημίας. To τοπίο στις επιχειρήσεις ξεκαθαρίζει όσο τα οικονομικά των χωρών ομαλοποιούνται και σταματά η κρατική στήριξη.
Η κατάσταση, ωστόσο δυσχεραίνει όχι μόνο για τις επιχειρήσεις ζόμπι, αλλά και για τις επιχειρήσεις που ‘φυτοζωούσαν’ προ πανδημίας, λόγω πληθωρισμού και νομισματικής σύσφιξης. Το 2024 θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, χρονιά όπου οι πτωχεύσεις θα σταθεροποιηθούν.

Άσχημα προγνωστικά


Για την χρονιά που διανύουμε οι προβλέψεις για τα ποσοστά των πτωχεύσεων - αφερεγγυοτήτων είναι άσχημες για μία σειρά χωρών όπως η Νότια Κορέα (154%), η Ιταλία (90%), το Χονγκ Κονγκ (83%), η Νέα Ζηλανδία (82%), η Ολλανδία (79%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (74%) ).
Ενώ, το 2024 προβλέπεται να αυξηθούν οι αφερεγγυότητες στην Νέα Ζηλανδία (62%), τη Νότια Κορέα (35%) και τη Σιγκαπούρη (30%).
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι παγκόσμιες αφερεγγυότητες αυξήθηκαν κατά 9% το 2022. Η αύξηση σχετίζεται άμεσα με τη διακοπή των πακέτων δημοσιονομικής στήριξης για τον Covid και τις τροποποιήσεις στην νομοθεσία που έγιναν σε διάφορες χώρες περί αφερεγγυότητας.
Πάντως, σε ορισμένες αγορές, οι πτωχεύσεις έχουν ξεκαθαρίσει ωστόσο σε άλλες όχι. Στην πλειονότητα των χωρών, αφερεγγυότητες βρίσκονται εν εξελίξει
Γενικά, για το 2023 προβλέπεται αύξηση 49% των αφερεγγυοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο και σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρεις.
Εξαιρουμένων των ΗΠΑ, η Ευρώπη παρουσιάζει ήπιες αυξήσεις με την κατάσταση να εξομαλύνεται το 2024.

Υποτονική αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται το 2023 και το 2024

Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί μόνο κατά 1,7% το 2023. Και για φέτος, η παγκόσμια νομισματική σύσφιξη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζουν να επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία, φέρνοντας ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε οικονομική στασιμότητα.
Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί στις μεγάλες αγορές, αλλά γενικά παραμένει πάνω από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.
Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα και πιθανώς να τα αυξήσουν ακόμη περισσότερο.
Ο υψηλός πληθωρισμός, οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης και τα φθίνοντα αποθεματικά αποταμιεύσεων καταστέλλουν τη ζήτηση.
Το 2024, θα είναι το έτος όπου η μείωση του πληθωρισμού και η αγοραστική δύναμη θα βελτιωθεί ως εκ τούτου προβλέπεται θέση ελαφρώς υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2024 και ομαλοποίηση των αφερεγγυοτήτων.

Ελ Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης