Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τον Μάιο αναδρομικά 3.330 ευρώ σε 22.500 δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς από επιστροφές διπλών εισφορών

Τον Μάιο αναδρομικά 3.330 ευρώ σε 22.500 δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς από επιστροφές διπλών εισφορών
Πρόκειται για διπλές εισφορές που έχουν παρακρατηθεί τα έτη 2019 και 2020 για περισσότερα από 2 χρόνια και καλείται ο ΕΦΚΑ να επιστρέψει
Σχετικά Άρθρα
Το ποσό των 75 εκατ. ευρώ καλείται να επιστρέψει ως εισφορές σε 22.500 έμμισθους δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς που απασχολούνται ταυτόχρονα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
Πρόκειται για διπλές εισφορές που έχουν παρακρατηθεί τα έτη 2019 και 2020 για περισσότερα από 2 χρόνια και καλείται ο ΕΦΚΑ να επιστρέψει, μέσω πλατφόρμας η οποία ανοίχτηκε και λειτουργεί από χθες στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.
Μεσοσταθμικά θα λάβουν ως επιστροφή, σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ 3.330 ευρώ ο καθένας.
Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αιτήματος επιστροφής είναι φιλική στον χρήστη, δεν απαιτεί την υποβολή δικαιολογητικών, αφού αυτά αναζητούνται αυτεπάγγελτα μέσω διαλειτουργικότητας (π.χ. αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας) χρησιμοποιώντας δε αυτοματοποιημένους μηχανογραφικούς κανόνες ολοκληρώνει άμεσα την παραλαβή του ηλεκτρονικού αιτήματος, προκειμένου να ακολουθήσουν :

- Η μηχανογραφική επεξεργασία του, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον προβλεπόμενο από την νομοθεσία υποχρεωτικό συμψηφισμό του επιστρεφόμενου ποσού με τυχόν βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο. οφειλή του δικαιούχου προς τον e - Ε.Φ.Κ.Α.

- Η πίστωση του τελικού προς επιστροφή ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, τον IBAN του οποίου δήλωσε στην ηλεκτρονική αίτησή του.

- Η ενημέρωση του δικαιούχου με ηλεκτρονικό μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που υποχρεωτικά δηλώνεται κατά την υποβολή της αίτησης.

Επισημάνσεις:

- Η χρήση της νέας υπηρεσίας γίνεται με την καταχώριση σε αυτήν των κωδικών taxisnet του δικαιούχου.

- Η επεξεργασία των ηλεκτρονικών αιτήσεων των δικαιούχων διενεργείται περιοδικά (σε μηνιαία βάση) όπως και η πίστωση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

- Δικαιούχοι, που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι, δεν μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση.

- Η ηλεκτρονική υπηρεσία δεν υποστηρίζει αιτήματα επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία συσχετίζονται με τροποποιήσεις ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν από τις κατά τόπο αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις του e - Ε.Φ.Κ.Α. στο πλαίσιο των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων τους.
Να σημειωθεί ότι το θέμα χρόνιζε και πρόσφατα η Ένωση Δικαστών απέστειλε στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη εξώδικο, σύμφωνα με το οποίο, με τις διατάξεις του ν.4578/2018 υπήρξε τροποποίηση στα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών επικουρικής και πρόνοιας, τα οποία πλέον από 1.1.2019 υπολογίζονταν επί του κατωτάτου βασικού μισθού των 586,08 ευρώ, ο οποίος από 1.2.2019 διαμορφώθηκε σε 650 ευρώ. Εν συνεχεία οι ως άνω διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου τροποποιήθηκαν με το ν.4670/2020 και οι ως άνω εισφορές καθορίστηκαν σε Ασφαλιστικές Κατηγορίες (πάγια ποσά) κατ’επιλογή του ασφαλισμένου, με συμμετοχή του εντολέα κατά ποσοστό ½ επ’αυτών.
Ουσιαστικά μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί οι οποίοι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 υπάγονταν σε δύο φορείς κύριας ασφάλισης λόγω ιδιότητας και κατέβαλλαν διπλές εισφορές παρότι είχαν μία απασχόληση, καλούνταν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να επιλέξουν πρώην φορέα στον οποίο θα θεωρείται ότι διανύθηκε ο χρόνος ασφάλισής τους, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά (εφόσον δεν επιθυμούν τη συνέχιση της διπλής ασφάλισης).

Αντώνης Βασιλόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης