Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κενό προστασίας βλέπουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα - Ο φόρος ασφαλίστρων βασικό αντικίνητρο

Κενό προστασίας βλέπουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα - Ο φόρος ασφαλίστρων βασικό αντικίνητρο
Συνολικά κεφάλαια ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ διαθέτουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ήτοι δύο φορές περισσότερα από τα αναγκαία για να θεωρούνται φερέγγυες
Σχετικά Άρθρα
Δυσεπίλυτο παραμένει το ασφαλιστικό στην Ελλάδα παρά τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά έχει καταθέσει προτάσεις, παρά ταύτα το κενό προστασίας στην Ελλάδα αυξάνεται επικίνδυνα. Τα φορολογικά κίνητρα είναι ανύπαρκτα ενώ παραμένει ο φόρος του 15% επί των ασφαλίστρων, δυσχεραίνοντας την κατάσταση.
Συνολικά κεφάλαια ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ διαθέτουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ήτοι δύο φορές περισσότερα από τα αναγκαία για να θεωρούνται φερέγγυες, καλύπτοντας με επάρκεια την προβλεπόμενη στο θεσμικό πλαίσιο ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR) και κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας (SCR) τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στην 117 ανοικτή Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ. Παρά ταύτα, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει αλλάξει, με το χάσμα μεταξύ ασφαλισμένων και ανασφάλιστων ζημιών ολοένα να μεγαλώνει εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ και αντιπρόεδρος στην Insurance Europe Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ελλείψει νομοθετικών μεταρρυθμίσεων.

Τι δεν έχει αλλάξει στην Ελλάδα


Αναφερόμενος ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί να δρομολογήσει η παρούσα κυβέρνηση τόνισε ότι ο Ελληνας παραμένει υπό-ασφαλισμένος και το κενό στην προστασία αντί να μικραίνει, ολοένα μεγαλώνει, διατυπώνοντας ότι «το μείγμα της ασφάλισης» παραμένει το ίδιο. Ανησυχητικό δε, για τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου το γεγονός ότι ο Ελληνας αυτασφαλίζεται.
Παραμένει πολύ μεγάλο το κενό προστασίας στην Περιουσία, παρά τις μεγάλες οικονομικές ζημιές και την έξαρση των φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών από τις σεισμικές καταστροφές. Στην Ελλάδα θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο, όταν στην Ευρώπη είναι ασφαλισμένο το 75% με 80%, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.
Ανησυχητικό το φαινόμενο και στην υγεία παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες αυξάνονται στην μετά κορωνοϊό εποχή και το δημογραφικό πρόβλημα. Μόλις το 15% του πληθυσμού έχει ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να δαπανά ιδιωτικά δύο φορές παραπάνω για την υγεία συγκριτικά με τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη.
Ελάχιστη βελτίωση που, όμως δεν επαρκεί έγινε στο συνταξιοδοτικό σύστημα με τα ΤΕΚΑ, ωστόσο στο σημείο αυτό να αποσαφηνιστεί ότι η μεταρρύθμιση αυτή πραγματοποιήθηκε στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης το αναδιανεμητικό σύστημα, και όχι στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης που είναι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν λύνει το πρόβλημα διαβεβαίωσε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου.

Τι πρέπει να αλλάξει


Η τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την αποτελεσματική εποπτεία εντός του πλαισίου “Φερεγγυότητα ΙΙ” τους δίνουν τη δυνατότητα να αναλάβουν ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ. Το ρόλο αυτό αναμφισβήτητα, προέκρινε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου προτείνοντας μία ακόμα φορά προς τους εκπροσώπους των κομμάτων και της κυβέρνησης να θεσπίσουν φορολογικά μέτρα καθώς επίσης και σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης