Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Φωτιά στα αντασφάλιστρα με αυξήσεις τιμών και αλλαγές σε όρους

Φωτιά στα αντασφάλιστρα με αυξήσεις τιμών και αλλαγές σε όρους
Μεγάλες αυξήσεις πήραν οι θαλάσσιες αντασφαλίσεις και οι ασφαλίσεις αερομεταφορών
Σχετικά Άρθρα
Η παύση του πυρός, η πτώση του πληθωρισμού, και η αποκατάσταση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στα αντασφάλιστρα.
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν την 1η Απριλίου 2023 διέφεραν από τις προηγούμενες στις τιμές, στους όρους, τις απαλλαγές και τις εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η τάση αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι.
Συνεχίστηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των αντασφαλίστρων για όλες της γεωγραφικές περιοχές στον κόσμο την 1η Απριλίου 2023 με πολύ σταθμισμένο underwriting ανά τον κίνδυνο αναφέρει στέλεχος της αγοράς στο ΒΝ.
«Στις τιμές υπήρχε μεταβλητότητα ανάλογα με την περιοχή και τις ζημιές, ωστόσο οι διορθώσεις που επιβλήθηκαν δεν μπορούσαν να αποφευκτού», τονίζει, συμπληρώνοντας πως «αναπόφευκτες ήταν και οι διορθώσεις που έγιναν σε αρκετές μικρές αγορές που επηρεάστηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι περιοχές αυτές κατά το παρελθόν απολάμβαναν χαμηλότερες τιμολογιακές πολιτικές».

Αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές

Μεγάλες αυξήσεις πήραν οι θαλάσσιες αντασφαλίσεις και οι ασφαλίσεις αερομεταφορών επακόλουθο του ρωσοουκρανικού πολέμου. Οι αντασφαλιστές αερομεταφορών, όπως έχει γράψει το ΒΝ σκόπευαν ένα χρόνο μετά τις πολεμικές συρράξεις να αλλάξουν τους όρους και τις εξαιρέσεις των συμβολαίων και να μετακυλήσουν τα κόστη τους στους ασφαλισμένους μετά από τις υπέρογκες ζημιές που έγραψαν από τις κυρώσεις, τις απαγορεύσεις, και τις προσεδαφίσεις.
Μικρότερος ήταν ο αντίκτυπος στις θαλάσσιες μεταφορές ωστόσο οι τιμές δεν παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Πάντως, τόσο στην ναυτιλία όσο και στον τομέα των αερομεταφορών ακόμα πλήρως εκτιμηθεί οι συνολικές απώλειες.

Ισορροπία μεταξύ ζήτηση και προσφοράς

Σε ό,τι αφορά την σχέση μεταξύ ζήτηση και προσφοράς, αυτή δείχνει να είναι ισορροπημένη, ωστόσο η προσφορά κεφαλαίων παραμένει αρκετά περιορισμένη, με αρκετούς παίκτες στην αγορά να αποχωρούν. Η αγορά με άλλα λόγια δεν έχει καταφέρει να φρενάρει τις αποεπενδύσεις.
Αν και αυτό δεν είναι θετικός οιωνός, σύμφωνα με τις πηγές του ΒΝ οι αντασφαλιστές θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν κινδύνους στην αγορά με τους όρους που επέβαλλαν τελευταία, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες από τις αυξήσεις των τιμών, προσδοκώντας την εισροή νέων κεφαλαίων.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης