Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

H Fitch υποβάθμισε τον βουλγαρικό όμιλο Ασφαλειών Euroins AD - Τι σημαίνει αυτό για τη Euroins Ελλάδας

H Fitch υποβάθμισε τον βουλγαρικό όμιλο Ασφαλειών Euroins AD - Τι σημαίνει αυτό για τη Euroins Ελλάδας
Η Fitch, αμφισβήτησε τα αντασφαλιστήρια μεταξύ EIG Re και Euroins Romania
Σχετικά Άρθρα
Σφίγγει στενά η Fitch Ratings τα λουριά της Euroins AD (Euroins Bulgaria), ακολούθως και για το υποκατάστημα της στην Ελλάδα.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε με τις μηνύσεις για το λουκέτο στην Ρουμανία, η Fitch έρχεται να βάλει ένα τέλος στις αντιφάσεις, εκδίδοντας αρνητικές διαβαθμίσεις (στο Rating Watch Negative (RWN)) για την Insurance Company Euroins AD (Euroins Bulgaria) –η οποία διατηρεί μέσω της θυγατρικής στην Βουλγαρία υποκατάστημα στην Ελλάδα, για την Euroins Insurance Group (EIG), και την Insurance Company EIG Re AD (EIG Re) –η οποία λειτουργεί ως η αντασφαλιστική της Euroins.
Την ίδια στιγμή υποβαθμίζει την χρηματοοικονομική ισχύ της Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A. (Euroins Romania) από Β+ σε CC, καθιστώντας την διαβάθμιση της σε καθεστώς Παρακολούθησης.
Οι αξιολογήσεις και αρνητικές διαβαθμίσεις ήλθαν σε συνέχεια της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Ρουμανικής ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής η οποία λειτουργούσε υπό την νομική μορφή Ανώνυμης Εταιρείας στην Ρουμανία.
Μάλιστα από την περασμένη εβδομάδα η Euroins ξεκίνησε διαδικασίες υποβολής μηνυτήριων αναφορών, απαιτώντας αποζημιώσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Εποπτική Αρχή της Ρουμανίας για ζημιές που προκάλεσε η Αρχή με την Απόφαση της.
Η ASF κήρυξε πτώχευση και διαδικασία εκκαθάρισης , αναφέρει η Fitch λόγω του κενού των 441 εκατομμυρίων ευρώ που παρουσίαζε στα Εποπτικά Κεφάλαια Φερεγγυότητας, Solvency II και 335 εκατομμύρια ευρώ κάτω της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης (Solvency II), προσθέτοντας ότι η Ασφαλιστική δεν θα είχε στο μέλλον την δυνατότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Η αντασφαλιστική άναψε φωτιές


Η Fitch, αμφισβήτησε τα αντασφαλιστήρια μεταξύ EIG Re και Euroins Romania, τονίζοντας ότι το κενό της κεφαλαιοποίησης οφείλεται στο κομμάτι αυτό, ωστόσο υποθέτει ότι η Ασφαλιστική της Ρουμανίας θα συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Πάντως σημειώνει ότι η EIG Re έχει δικαίωμα σε αυτή την περίπτωση να υπαναχωρήσει της σύμβασης χωρίς να υποχρεούται να πληρώσει στην περίπτωση ανάκλησης άδειας της Euroins Romania. Η Euroins Romania στην πλειονότητα του χαρτοφυλακίου της διαθέτει αυτοκίνητα, μεγάλο μέρος του οποίου είναι αντασφαλισμένο.
Η Euroins Romania συνεισφέρει το μεγαλύτερο μερίδιο των ασφαλίστρων στα έσοδα από ασφάλιστρα του ενοποιημένου ασφαλιστικού ομίλου. Κατά συνέπεια το προφίλ του μετόχου EIG θα επιδεινωθεί από την αναστολή των νέων εργασιών στη Euroins Romania, σύμφωνα με την Fitch.
Η Fitch περαιτέρω εκτιμά ότι το πιστωτικό της προφίλ μπορεί να επιδεινωθεί και λόγω της φήμης επηρεάζοντας την Euroins Bulgaria και την EIG Re.
Σημειώνεται ότι για το ξεκαθάρισμα του προφίλ της αντασφαλιστικής σύμβασης ξεκίνησαν έρευνες από την EIOPA, τον μέτοχο EIG, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Euroins στην Ελλάδα


Το υποκατάστημα της Euroins στην Ελλάδα σύμφωνα με τα αποτελέσματα χρήσης 2021 διέθετε 344.042 χιλιάδες λέβα, μεικτά ασφάλιστρα, 180.054 παραχωρημένα ασφάλιστρα σε αντασφαλιστές με καθαρά δεδουλευμένα ασφάλιστρα 164.940 λέβα. Οι ζημιές από αντασφάλιση στις 83.528 λέβα, τα καθαρά κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες στα 2.534 λέβα το 2021 από 7.514 το 2020. Το μετοχικό κεφάλαιο στα ίδια επίπεδα στα 40.970 με τα συνολικά κεφάλαια και αποθέματα στα 46.524 λέβα.
Τα κέρδη για το έτος προ φόρων στα 3.136 λέβα το 2021 από 7.514 το 2020.

***Το bankingnews.gr ήταν το πρώτο μέσο στην Ελλάδα που ζήτησε από τη Euroins διευκρινήσεις για τις αντασφάλειες, χωρίς να λάβει απαντήσεις

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης