Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Θα συνεχιστούν οι εθελούσιες με «αιχμή» ΔΕΚΟ και Τράπεζες - Γενναίο το «δέλεαρ» μέχρι και 150.000 ευρώ

Θα συνεχιστούν οι εθελούσιες με «αιχμή» ΔΕΚΟ και Τράπεζες  - Γενναίο το «δέλεαρ» μέχρι και 150.000 ευρώ
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός και η ανανέωση του προσωπικού με νέες προσλήψεις οι οποίες μισθολογικά θα κινούνται πολύ κάτω από τις αποδοχές κάποιων με 30 χρόνια εργασίας
Με αιχμή του δόρατος τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ-ΕΡΤ) και τις τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν αμέσως μετά τις εκλογές τα σχέδια για εθελούσια έξοδο δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων που βρίσκονται πλησίον της συνταξιοδότησης, με στόχο τη μείωση των δαπανών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το «δέλεαρ» θα είναι «γενναίο» και μπορεί να φτάνει μέχρι τις 150.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις που οι δαπάνες καλύπτονται από τον προϋπολογισμό, το πριμ θα είναι μικρότερο, αλλά μέρος του θα καλύπτεται από το 70%-80% της μισθοδοσίας για τα χρόνια που κάποιος θα βρίσκεται εκτός εργασίας μέχρι και τη συνταξιοδότησή του.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός και η ανανέωση του προσωπικού με νέες προσλήψεις οι οποίες μισθολογικά θα κινούνται πολύ κάτω από τις αποδοχές κάποιων με 30 χρόνια εργασίας, που έχουν υψηλούς μισθούς, καθώς και μεγάλο μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές).

Τράπεζες -Εθνική Ασφαλιστική

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα, όσον αφορά τις εθελούσιες εξόδους, καθώς οι περισσότερες έχουν ειδικά Ταμεία τα οποία καλύπτουν το προσωπικό μέχρι τη συνταξιοδότηση και άρα οι αποζημιώσεις που δίνουν στο «χέρι» είναι πολύ υψηλές και φτάνουν ανάλογα με τα χρόνια και τη θέση στις 200.000 ευρώ.
Τον Φεβρουάριο 2023 το προσωπικό των τραπεζών, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, αριθμούσε 54.885 εργαζόμενους, αριθμός υψηλός ακόμα και για τις τέσσερις συστημικές.
Τα τελευταία χρόνια μέσα από προγράμματα εθελούσιας εξόδου, έχουν φύγει 14.159 εργαζόμενοι.
Πρόσφατα, έληγε στις 10 Μαρτίου πρόγραμμα εθελούσιας στην Attica Bank, στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 500 εργαζόμενοι με όριο αποζημίωσης τα 200.000 ευρώ και ομαδικό ασφαλιστήριο για 5ετή συνέχιση (από την ημερομηνία αποχώρησης) ισχύος της ασφάλισης για τον ασφαλισμένο και τα προστατευόμενα μέλη του στο εκάστοτε ισχύον ομαδικό ασφαλιστήριο της Τράπεζας, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος της «ευρείας νοσοκομειακής περίθαλψης από ασθένεια ή ατύχημα».
Επίσης, πρόσφατα έληξε και αντίστοιχο πρόγραμμα της Alpha Bank με όριο αποζημίωση τα 200.000 ευρώ και ένα από τα ελκυστικότερα πακέτα παροχών με 60 καθαρούς μισθούς (σε κάποιες περιπτώσεις, ανήλθε σε έως και 90 μισθούς), διατήρηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και όρων σε δάνεια και κάρτες, άμεση καταβολή του ατομικού αποταμιευτικού προγράμματος (εισφορές εργαζόμενου και τράπεζας, περιλαμβανομένων αποδόσεων) και διατήρηση της πρόσθετης νοσοκομειακής κάλυψης για τρία έτη μετά την αποχώρηση.
Στην Εθνική Ασφαλιστική αν και το δημόσιο έχει ποσοστό μόλις 5% στη μετοχική σύνθεση, η νέα διοίκηση CVC αποφάσισε να προχωρήσει μέσα στο έτος σε εθελούσια έξοδο 500 εργαζομένων, οι οποίοι σταδιακά θα αντικατασταθούν από το «νοικιασμένο» προσωπικό που χρησιμοποιεί χρόνια η εταιρία μέσω της ICAP και θεωρείται «ικανό και δοκιμασμένο».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αποζημίωση θα είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη εθελούσια που έφτανε τα 138.000 ευρώ και θα φτάνει τα 150.000. Το ποσό θα προκύψει από τη βασική αποζημίωση, η οποία προσαυξάνεται κατά 30% για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων και κατά 20% ανάλογα με την ηλικία, ενώ θα δίνονται μέχρι 7.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Επιπλέον οι συμμετέχοντες που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης γήρατος, πλήρους ή μειωμένης, θα ενταχθούν σε ομαδικό συμβόλαιο, μέχρι τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος, με μέγιστη διάρκεια τα 5 έτη. Τα ασφάλιστρα θα καλύπτονται από την εταιρεία. Όταν λήξει το συμβόλαιο αυτό, οι συμμετέχοντες θα μπορούν:
1. Να καλυφθούν μέσω ατομική ασφαλιστήριου συμβολαίου, χωρίς προασφαλιστικό έλεγχο και με την εκάστοτε ισχύουσα έκπτωση για τους εν ενεργεία εργαζομένους της εταιρείας
2. Να συνεχίσουν την ασφάλιση μέσω του ομαδικού συμβολαίου για επιπλέον 3 έτη, καταβάλλοντας οι ίδιοι αποκλειστικά το σύνολο των εισφορών.
pinakas_6.JPG

Τι θα γίνει σε ΕΛΤΑ - ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ - ΕΡΤ

Ήδη έχουν «τρέξει» αντίστοιχα προγράμματα στη ΔΕΗ και στα ΕΛΤΑ, αντίστοιχα των οποίων σχεδιάζονται και στο άμεσο μέλλον. Ενώ καθόλου δεν έχουν υπάρξει σε άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΕΥΔΑΠ.
Υπενθυμίζεται ότι π.χ. στα ΕΛΤΑ στο νέο οργανόγραμμα του πέραν της μείωσης του προσωπικού, προβλέπεται μεγαλύτερη ευελιξία τόσο στη διαμόρφωση του δικτύου όσο και στα εργασιακά, που πλέον προσαρμόζονται στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα.
Να σημειωθεί ότι ο μετασχηματισμός στον όμιλο ΕΛΤΑ (Ελληνικά Ταχυδρομεία και ΕΛΤΑ Courier) προβλέπει περιορισμό του προσωπικού από τους 7.000 υπαλλήλους σε 4.500. Με το πρώτο κύμα εθελούσιας βγήκαν εκτός υπηρεσίας περί τις 2.000 άτομα και με βάση το οργανόγραμμα υπολογίζονται να βρεθούν εκτός άλλοι 2.000, με τη μέση αποζημίωση να ξεπερνά τις 70.000€.
Συγκεκριμένα το 1ο πρόγραμμα προέβλεπε καταβολή μισθών έως και 4 ετών που θα φτάνουν έως και τα 95.000€, κοινωνικά κριτήρια που καλύπτουν ανήλικα τέκνα, τέκνα ΑΜΕΑ, καθώς και πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη. Στον υπολογισμό της αποζημίωσης συμπεριλαμβάνονταν όλα τα επιδόματα με βάση τους μισθούς.
Στην ΕΥΔΑΠ ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι πάνω από 50 έτη, ενώ τον περασμένο χρόνο προσελήφθησαν 350 νέοι εργαζόμενοι. Στην ΕΡΤ, η διοίκηση της εταιρίας, έχει στα χέρια της τρία σενάρια συνταξιοδότησης προσωπικού, αλλά δεν τα έχει θέσει μέχρι τώρα σε εφαρμογή, καθώς ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας βρίσκεται υπό μνημονιακή επιτήρηση και η όποια «ελάφρυνση» σε προσωπικό χρειάζεται την έγκριση της Ευρωπαϊκής επιτροπής και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς τα σχετικά κονδύλια θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με όσα έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η διοίκηση, ο μέσος όρος ηλικίας βρίσκεται στα 56 έτη. Το πιθανότερο σενάριο για εθελούσια αφορά όσους βρίσκονται κοντά στην σύνταξη περί τα τρία έτη, να αποχωρήσουν με μία αποζημίωση της τάξης των 70.000 ευρώ και να αμείβονται τα 2/3 του μισθού, ταυτόχρονα με την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών μέχρι τη συνταξιοδότηση. Τα άλλα δύο σενάρια προβλέπουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις και «ανοιχτό» πρόγραμμα εθελούσιας μέχρι 5 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης