Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ημιαυτόνομη διαβίωση για 400 ορφανά με 375 ευρώ το μήνα

Ημιαυτόνομη διαβίωση για 400 ορφανά με 375 ευρώ το μήνα
Το γενικό πρόσταγμα του προγράμματος έχει η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σημειώνει ότι «μέχρι σήμερα κάθε παιδί μπορούσε νομίμως να φιλοξενείται σε ίδρυμα μόνο μέχρι την ενηλικίωσή του»
Ξεκινά για πρώτη φορά στην χώρα μας η υλοποίηση του θεσμού της Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, αρχικά σε 400 εφήβους που φιλοξενούνται χρόνια σε ιδρύματα, με στόχο την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.
Όπως, όμως, έχει διαπιστωθεί στα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος Αναδοχής-Υιοθεσίας, υπάρχει μια δυσκολία στην τοποθέτηση σε οικογένειες τόσο των παιδιών με αναπηρία, όσο και των παιδιών άνω των 15 ετών.
Το γενικό πρόσταγμα του προγράμματος έχει η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σημειώνει ότι «μέχρι σήμερα κάθε παιδί μπορούσε νομίμως να φιλοξενείται σε ίδρυμα μόνο μέχρι την ενηλικίωσή του».

Πλέον με την ημιαυτόνομη διαβίωση οι ωφελούμενοι έχουν την δυνατότητα να παραμένουν στα διαμερίσματα μέχρι τα 26 τους χρόνια.

Τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης φιλοξενούν έως τέσσερα άτομα, είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσομοιάζουν με σπίτι και όχι με ίδρυμα.
Κάθε διαμέρισμα, στελεχώνεται με το κατάλληλο προσωπικό όπως κοινωνικό λειτουργό, κοινωνικούς επιμελητές, φροντιστές πρόνοιας, έτσι ώστε να παρέχεται στους έφηβους υγιεινή, ασφαλή και άνετη διαμονή, καθώς και εξατομικευμένη φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες τους, προκειμένου για την αυτονόμησή τους.
Επιπλέον, εκτός από την στέγαση τους παρέχεται, μηνιαίο οικονομικό βοήθημα 375 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών τους, πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία, ψυχοκοινωνική στήριξη αλλά και επαγγελματική καθοδήγηση και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Να σημειωθεί τέλος ότι, το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςNextGenerationEU.
Αντώνης Βασιλόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης