Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε κενό αέρος η ασφάλιση φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Σε κενό αέρος η ασφάλιση φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα
O κρατικός μηχανισμός δεν επαρκεί με το υπουργείο πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα να μην έχει παρουσιάσει έργο για την γεφύρωση του χάσματος.
Άκρως επικίνδυνο είναι το κενό μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών για φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα την στιγμή που ο αριθμός και η ένταση των καταστροφικών συμβάντων αυξάνεται στον κόσμο.
O κρατικός μηχανισμός δεν επαρκεί με το υπουργείο πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα να μην έχει παρουσιάσει έργο για την γεφύρωση του χάσματος.
Στον κόσμο οι συνολικές οικονομικές ζημιές το 2022, ήταν λιγότερες συγκριτικά με το 2021, αλλά αυξημένες αναγάγοντας το σύνολο των ζημιών σε σχέση με το μέσο όρο δεκαετίας.

Σύμφωνα με την Swiss Re, oι ασφαλισμένες ζημιές ήταν ελαφρά αυξημένες το 2022 προς το 2021 και σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Συγκεκριμένα, το 2022 το σύνολο των οικονομικών ζημιών διαμορφώθηκε στα 275 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 303 το 2021 και 220 δισεκατομμυρίων του μέσου όρου δεκαετίας.
Επιμερίζοντας, οι οικονομικές ζημιές από φυσικές καταστροφές κόστισαν 275 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, έναντι 292 το 2021 και 208 δισεκατομμύρια του μέσου όρους δεκαετίας.
Οι ανθρωπογενείς οικονομικές ζημίες κόστισαν 9 δισεκατομμύρια έναντι 11 το 2021 και 12 δισεκατομμύρια του μέσου όρου δεκαετίας.
Οι ασφαλισμένες ζημιές εμφανίζονται ελαφρά αυξημένες το 2022, στα 132 δισεκατομμύρια από 130 το 2021 και 91 του μέσου όρου δεκαετίας.
Οι ασφαλισμένες ζημιές για φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν στα 125 δισεκατομμύρια από 121 το 2021 και 81 δισεκατομμύρια του μέσου όρου δεκαετίας. Οι ανθρωπογενείς ασφαλισμένες ζημιές στα 7 δισεκατομμύρια από 9 το 2021 και 9 δισεκατομμύρια του μέσου όρου δεκαετίας.

Αυξήθηκαν το ποσοστά των ασφαλισμένων ζημιών στον κόσμο

Με τις φυσικές καταστροφές να συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές υλικές ζημιές σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση για κάλυψη έχει αυξηθεί.
Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένες ζημιές από τον τυφώνα Ian στη Φλόριντα, οι απώλειες ρεκόρ από χαλαζοπτώσεις στη Γαλλία, οι πλημμύρες στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, οι χειμερινές καταιγίδες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και ξηρασίες στην Ευρώπη, την Κίνα και την Αμερική, το 2022 ξεπέρασαν το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η μέση αύξηση των ασφαλισμένων ζημιών έφτασε μεταξύ 5-7% των ασφαλισμένων ζημιών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Τον Φεβρουάριο του 2022, ένα σύμπλεγμα καταιγίδων (Eunice, Dudley, Franklin) στη βορειοδυτική Ευρώπη προκάλεσε συνδυασμένες ασφαλιστικές ζημίες άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αυξάνοντας τες σχεδόν στο διπλάσιο, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Εν τω μεταξύ, η Γαλλία σημείωσε τις υψηλότερες ετήσιες απώλειες από χαλαζοπτώσεις που έφτασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από την άλλη πλευρά η παρατεταμένες ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ σε ορισμένα σημεία στον κόσμο.
Μόνο στην Βραζιλία οι καταστροφές στις φυτείες οδήγησαν το κόστος των ασφαλισμένων ζημιών στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το τέρας του πληθωρισμού ανέβασε τις αξίες των αποζημιώσεων

Την ίδια στιγμή που το ποσοστό των ασφαλισμένων ζημιών αυξάνονταν τα δύο τελευταία χρόνια, αυξάνονταν ταυτόχρονα και ο πληθωρισμός, ανεβάζοντας την αξία των αξιώσεων των περιουσιακών στοιχείων.
Κατά μέσο όρο 7% στις προηγμένες οικονομίες και 9% στις αναδυόμενες οικονομίες το 2022.
Η επίδραση των υψηλών τιμών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ονομαστικής αξίας των κτιρίων, των οχημάτων και άλλων ασφαλιστέων περιουσιακών στοιχείων, αυξάνοντας σημαντικά τις ασφαλιστικές αξιώσεις για ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές.

Επικίνδυνα ανασφάλιστη η Ελλάδα, κωφεύουν τα υπουργεία

Το κενό προστασίας όπως προαναφέρθηκε παραπάνω είναι μεγάλο, αλλά με τάση γεφύρωσης τα τελευταία χρόνια.
Χώρες όπως η Ελλάδα δεν έχουν καλύψει το κενό μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών απουσία μηχανισμού προστασίας παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προτροπές προς την κυβέρνηση αλλά και συναντήσεις μεταξύ ΕΑΕΕ και κυβέρνησης, ΕΑΕΕ και Swiss Re, Munich Re στο πρόσφατο παρελθόν για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Στον αντίποδα η Ελβετία, η Βρετανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς.
Ελενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης