Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Moody’s: Χρεοκοπίες επιχειρήσεων απειλούν τους ασφαλιστές πιστώσεων

Moody’s: Χρεοκοπίες επιχειρήσεων απειλούν τους ασφαλιστές πιστώσεων
Οι αντασφαλιστές ανέβασαν τις τιμές, οι κυβερνήσεις παύουν να στηρίζουν τις οικονομίες
Σχετικά Άρθρα
Όσο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας επιβραδύνεται, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι προβλέψεις για τις χρεοκοπίες των επιχειρήσεων. Σε τέτοιες περιόδους, αυξημένων απειλών, οι ασφαλιστικές πιστώσεων που ασφαλίζουν έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών τις επιχειρήσεις κλείνουν τα όρια τους, ελέγχοντας διπλά τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, καθώς μία μεγάλη χρεοκοπία ενέχει τον κίνδυνο μαζικών χρεοκοπιών προμηθευτών, πελατών. Τα κέρδη ωστόσο των ασφαλιστικών πιστώσεων της περασμένης χρονιάς και τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα τους σώζουν έναντι απρόσμενων χρεοκοπιών το 2023.

Τρεις καλές ειδήσεις για τους ασφαλιστές πιστώσεων

Σύμφωνα με την Moody’s, οι ασφαλιστικές πιστώσεων βρίσκονται σε καλή θέση, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την προβλεπόμενη αύξηση απαιτήσεων για αποζημιώσεις τους επόμενους μήνες, επακόλουθο της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Αν και ο κλάδος των πιστώσεων έχει ανοίξει, και επεκτείνει της καλύψεις του, μετά το τέλος της πανδημίας, η Moody’s επισημαίνει ότι διατηρεί σταθμισμένο underwriting και παραμένει πολύ ισχυρά κεφαλαιοποιημένος, (κοντά στο 200%, βάσει των κανόνων Φερεγγυότητα ΙΙ) γεγονός που οδηγεί σε θετικές προοπτικές (τον κλάδο) για το 2023.
Κατά δεύτερον, η ισχυρή κερδοφορία του 2022, συνδράμει στο να απορροφήσουν οι ασφαλιστές πιστώσεων τους ισχυρούς κραδασμούς στην οικονομία που σχετίζονται με μεγάλη χρεοκοπία της βραζιλιάνικης εταιρείας στον κλάδο της Λιανικής Americanas τον Ιανουάριο του 2023 ή τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις πολεμικές συρράξεις μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας. Σημειωτέον ότι οι μητρικές των ασφαλιστικών έχουν ρίξει χρήμα για την ενίσχυση της οικονομικής τους ισχύς με κάποιες ασφαλιστικές να έχουν διαφοροποιήσει των μοντέλο τους.
Κατά τρίτον ενώ οι ασφαλιστικές πιστώσεων άνοιξαν όρια και ανέλαβαν περισσότερους κινδύνους μετά την πανδημία, η ποιότητα του προφίλ των ασφαλισμένων είναι πολύ καλύτερο τώρα από το παρελθόν. Με άλλα λόγια η ποιότητα της έκθεσης τους, ως προς τους κινδύνους που έχουν αναλάβει είναι πολύ καλύτερη το τελευταίο διάστημα.

Τρεις κακές ειδήσεις


Το γεγονός αυτό δεν βάζει φρένο στις εξελίξεις. Πιθανότατα σύμφωνα με την Moody’s το 2023 θα αυξηθούν οι αφερεγγυότητες των επιχειρήσεων και οι αθετήσεις πληρωμών και αυτό μπορεί στο μέλλον να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα των ασφαλιστών πιστώσεων. Οι λόγοι είναι τρεις: οι αντασφαλιστές έχουν ανεβάσει τα τιμολόγια τους, οπότε οι τιμές αντασφάλισης είναι υψηλότερες για του ασφαλιστές πιστώσεων. Οι κυβερνήσεις δεν θα στηρίξουν την οικονομία στο μέτρο που την στήριξαν κατά την πανδημία. Οι πελάτες περισσότερο επιλέγουν να αυτασφαλίζονται .

Στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές πιστώσεων που έχουν παρουσία είναι : η Allianz - Trade, η Atradius και η Coface
Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης