Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Εμπόδιο ο ΕΟΠΥΥ στις σχέσεις ιδιωτικών νοσοκομείων με ασφαλιστικές

Εμπόδιο ο ΕΟΠΥΥ στις σχέσεις ιδιωτικών νοσοκομείων με ασφαλιστικές
Αποζημιώνονται πλήρως οι ασφαλισμένοι...
Σχετικά Άρθρα
Σε καλά επίπεδα με οφέλη για τους ασφαλισμένους  προχωρούν οι συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικών κλινικών και  ιδιωτικών ασφαλιστικών, μετ’ εμποδίων ωστόσο όπως προκύπτει από σχετική ερώτηση του ΒΝ σε συνέντευξη Τύπου προς την Κλινική Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Λιθίασης και Προστάτη του ΜΗΤΕΡΑ  οι συνεργασίες με τον ΕΟΠΥΥ.
Αποζημιώνονται πλήρως, χωρίς κανέναν εμπόδιο οι ιατρικές πράξεις –παρεμβάσειςς  που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, όπως για παράδειγμα η ιατρική πράξη με Laser τεχνολογία αιχμής Moses που έχει αποκτήσει στην Ελλάδα το ΜΗΤΕΡΑ, και δίνει λύση  στο πρόβλημα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και της λιθίασης των νεφρών.
Ωστόσο,  όχι από τον ΕΟΠΥΥ : τα αναλώσιμα του συστήματος και η πράξη ιατρικής παρέμβασης, κρατώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πόρτα κλειστή σε ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν το νοσοκομείο από την τσέπη τους.

Έλεγχος κόστους

Οι συνεργασίες των ασφαλιστικών εταιριών με ιδιωτικές κλινικές έχουν ενισχυθεί,  λόγω της ανάγκης των ιδιωτικών κλινικών να αυξήσουν τον όγκο  εισαγωγών των ασθενών αλλά και των ασφαλιστικών  να ελέγξουν το κόστος των υπηρεσιών που παλαιότερα βρέθηκε να είναι εκτός ελέγχου.
Οι τιμολογήσεις δεν γίνονται σε επίπεδο τιμοκαταλόγου, αλλά σε επίπεδο διαδικασιών καθώς επίσης σε μορφές συνεργασιών με τα δίκτυα των νοσοκομείων, αναφέρουν στο ΒΝ στελέχη από την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης.
 Τόσο οι ασφαλιστικές εταιρίες, όσο και οι κλινικές έχουν διαμορφώσει μορφές συνεργασίας, οι οποίες ευνοούν την διαμόρφωση προϊόντων και ασφαλιστικών πακέτων για την κάλυψη των εξόδων ανά περίπτωση με κόστος που είναι σχετικά προσιτό.  
Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει η υιοθέτηση κοινής κωδικοποίησης ιατρικών πράξεων - επεμβάσεων ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες αποζημιώσεις και να ελεγχθεί το ιατρικό κόστος.

Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ και τα εμπόδια, καταλύτης το δημόσιο σύστημα ασφάλισης

Σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του ιατρικού κόστους και στις αποζημιώσεις έχει ο ΕΟΠΥΥ ώστε να λειτουργεί σε συνεργασία με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και τα ιδιωτικά νοσοκομεία καθώς επίσης και το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Ένας τρόπος μπορεί να είναι η διοχέτευση μέρος των εισφορών των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές αντί στα δημόσια ταμεία.

Τα βγάζουν από την τσέπη τους οι ασθενείς ενώ  είναι ασφαλισμένοι

Σημειώνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται διαχρονικά στις χώρες με τις υψηλότερες ιδιωτικές πληρωμές υγείας, στον αντίποδα η Γαλλία το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
Με άλλα λόγια ο δημόσιος τομέας και το δημόσιο σύστημα υγείας δεν επαρκεί για να καλύψει την ζήτηση, πλαίσιο συνεργασίας του δημοσίου με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές δεν υπάρχει με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποχρεούνται ενώ πληρώνουν εισφορές προς το δημόσιο να δαπανούν πολύ μεγάλα ποσά για υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης